Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Спасов с наградата на МФФ "Любовта е лудост" 2022 за цялостно творчество

Ние създаваме някаква визуална среда, в която човек се дърпа към доброто, да върши добро

6
Снимка: Емилиян Ялъмов

Радослав Спасов е роден на 14 юни 1943 г. в с. Остров, Врачанско. Завършва операторско майсторство във ВГИК, Москва, през 1971 г.

Работи с някои от най-добрите кинорежисьори, оператор е на игралните "Лачените обувки на незнайния воин", "Закъде пътувате", "А сега накъде" и "А днес накъде" на Рангел Вълчанов, на "Авантаж" и "Мера според мера" на Георги Дюлгеров, на "Мъжки времена" и "Вилна зона" на Едуард Захариев, "Време разделно" на Людмил Стайков и др., както и на документални филми за Гена Димитрова, Нешка Робева и Христо Явашев-Кристо.

Дебютира като режисьор през 1993 г. с филма "Сирна неделя". За филма "Откраднати очи" получава наградата на публиката в официалната конкурсна програма "Толерантност" на Международния кинофестивал "Палич", Сърбия и Черна гора (2005). Следват филмите "Пеещите обувки" и "Живи комини".

За пътя му в киното като оператор, режисьор, сценарист Светлана Вълкова разговаря с Радослав Спасов - как преминава един снимачен ден, кои са най-сложните филми, които е снимал, колко тежи камерата на оператора, кой е неговият обитаем остров:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия