Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Триполи, 32 души загинаха

Броят на загиналите при сблъсъците между съперничещи си милиции в Триполи нарасна на 32 души, съобщиха либийските здравни власти, цитирани от от АФП.

В изявление на министерството на здравеопазването се посочва, че 159 души са били ранени при насилието, разтърсило няколко квартала в либийската столица.

Двете съперничещи си администрации, борещи се за контрол над северноафриканската страна и нейните огромни петролни ресурси - едната със седалище в столицата, а другата, одобрена от парламента в източната част на страната - си размениха обвинения.

Мисията на ООН в Либия призова за "незабавно прекратяване на военните действия", позовавайки се на "продължаващите въоръжени сблъсъци, включително безразборни средни и тежки обстрели в квартали, населени с цивилни".

Посланикът на САЩ в Либия Ричард Норланд заяви в изявление, че Вашингтон "осъжда" рязкото нарастване на насилие, като настоява за "незабавно прекратяване на огъня и водените от ООН преговори между страните в конфликта".

Информационна агенция "Лана" съобщи, че актьорът Мустафа Барака е бил убит в един от кварталите, засегнати от боевете, което предизвика гняв и траур в социалните медии.

В неделя в Триполи цареше спокойствие, ден след тежките сблъсъци между силите, подкрепящи министър-председателя Абдул Хамид Дбейбе, и силите, верни на неговия съперник Фатхи Башага, който беше назначен от парламента в Тобрук за министър-председател.

Богатата на петрол Либия остава размирна от 2011 г., когато дългогодишният владетел Муамар Кадафи беше свален след четири десетилетия на власт.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени