Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза ли ГЕРБ от политическата изолация или ще продължи да бъде опозиция?

| обновено на 29.08.22 в 07:43
Снимка: БГНЕС

Всички предварителни социологически проучвания отреждат на партия ГЕРБ първото място на предсрочните парламентарни избори, макар с крехка преднина пред основния опонент "Продължаваме промяната".

Партията на Бойко Борисов отново избра коалиционната форма за участие във вота с най-старата дясна партия СДС. Частично обновените листи вече са официално оповестени, без изненади за Борисов, който отново е водач в 25-и избирателен район - София и в листата на Пловдив - град.

ГЕРБ поема към поредните предсрочни избори силно мобилизирана и със самочувствието на активна парламентарна опозиция, диктувала дневния ред на последния парламент, инициирала вот на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков и декларативно поела ролята на инициатор на бъдеща коалиция, основана на евроатлантизма. 

"Защото държавата те я счупиха и трябва да се събира, както възрожденците са я събирали, трябва легии да се правят срещу тях".

Заявена цел №1 преди поредния предсрочен вот е връщане на доверието на българските граждани. А основополагаща задача - спасяване на  страната от кризата, многократно заявена от лидера Бойко Борисов: 

"Докато ви говорят за шкафчета и чекмеджета, те ви обраха! Колко беше бензинът при модела "Борисов", тока, нафтата при модела "Борисов", колко беше газът, колко беше храната, колко беше хлябът, олиото?"

Партия ГЕРБ пое курс към предсрочни избори на най-висшия си партиен форум още в средата на март, когато Борисов предупреди политическия си актив:

"Много искаха да ме сменят, много са подли, много са зли, много им се щеше дворът да остане без овчарско куче".

И всичко това дни преди безпрецедентната акция на МВР с ареста на лидера Бойко Борисов, заедно с Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. 

"Тотално гадно, върнаха ни в комунизма", заяви Борисов след освобождаването си от полицията.

Повратен момент за симпатизантите и партийния актив на ГЕРБ, коментира Десислава Атанасова: "Беше изключителен шок да се случи в правова държава".

Действията на полицията рязко изостриха политическата поляризация в страната, активизираха партийните структури и партийни функционери в шествия в различни точки на страната под наслов: "Срещу политическата репресия" и консолидира електората на ГЕРБ

Неудачното действие по ареста на Борисов изигра лоша шега за бъдещо изграждане на мостове между ПП и ДБ, от една страна, и ГЕРБ, от друга - смята политологът Ружа Смилова и подчертава, че няма как да се очаква Борисов да остане встрани от политиката: 

"Той има нужда да говори, той има нужда да бъде в светлината на прожектори. От тази гледна точка, колко реалистично, колко вероятно е да се повярва на това, че Борисов ще мине на заден план?"

Политологът Димитър Ганев от изследователски център "Тренд" смята, че влошените отношения между отделните политически партии ще тежат на бъдещи преговори за управление и това ще принуди лидерите да направят крачка назад:

"И вероятно правителството ще изглежда нещо от рода на "10 точки, ясен хоризонт, партийните лидери крачка встрани, без ярки политически лица".

За ГЕРБ последните събития затварят страницата на политическата им изолация и опитите за дестабилизиране им в българското политическо пространство, смята вторият в партията Томислав Дончев:

"Дългата кампания срещу нас, почти двугодишна,  която имаше за цел да ни изключи от политическия живот, се оказа неуспешна. Обикаляйки страната, говорейки с хората има признаци на нова енергия. Една голяма част от тезите, с които бяхме атакувани, се спукаха като сапунени мехури и аз си мисля, че ще имаме далеч по-добро представяне, отколкото на последните избори".

Партия ГЕРБ от месеци е в режим на предизборна кампания, ръководството се среща със симпатизанти в цялата страна, пред които лидерът Борисов демонстрира увереност и харизма. Но харизмата на Борисов не проработи при медийно протегнатата му ръка към бъдещи партньори за обща програма с приоритети.

Според политолога Ружа Смилова опитът за реверанс, с идеята за евроатлантическо мнозинство, е опит да бъдат подмамени по-лековерните избиратели:

"И да повярват на евроатлантическия образ на ГЕРБ. С нагнетяването на усещане за криза се очаква ГЕРБ да спечели от това, а хората да се уморят от промени и да искат сигурност. Ако има нещо, което ГЕРБ могат да се похвалят, че са предоставяли на българите стабилност – да, стабилност на опашката на Европа, стабилност в блатото на корупцията и т.н., но все пак някаква стабилност".

Според Димитър Ганев от "Трент"“ това пък е път за излизане от политическата изолация, отколкото стремеж за привличане на нови гласове:

"ГЕРБ взеха стратегически точни решения (бел.ред. за еврочленството на Република Северна Македония, за помощта за Украйна, подкрепата за отзоваването на руските дипломати и служители). Това позициониране не е само за вътрешен план, а разбира се, е много мощно послание за нашите международни партньори в Европа и САЩ, които виждат ясно, че в такава тежка ситуация на война ГЕРБ е партньорът, на който могат да разчитат относно някаква евроатлантическа платформа".

И така, партия ГЕРБ влиза в предизборната кампания без гръмки заявки за изборна победа, но с ловка предизборна доза оптимизъм:

"Ние просто знаем как се решават кризите, не виждам друг, който може да се оправи. Аз разсъждавам обратно на Кирил и Асен – да оставим избирателите да кажат кой е по-хубав, кой е по за пенсиониране, кой е по за управление. На хората им омръзна от избори и искат да виждат решение на проблема. А ние можем, знаем как да ги решим".

Излиза ли ГЕРБ от политическата изолация или ще продължи да бъде опозиция и в следващия парламент -  всичко зависи от изборните резултати, които редица анализатори определят на този етап като "несигурни" и "непредсказуеми". 

За посланията и заявките на ГЕРБ преди вота на 2 октомври  - чуйте в репортажа на Виолета Ашикова за поредицата "България отново пред избор".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна