Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илон Мъск подаде ново заявление за прекратяване на сделката с "Туитър"

Лого на "Туитър" и Илон Мъск

Милиардерът Илон Мъск изпрати писмо на 29 август, в което съобщава, че прекратява споразумението за сливане с "Туитър" (Twitter), като това писмо е различни от подаденото на 8 юли 2022 г., съобщава във вторник Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

Според новите разкрития, въпреки че Мъск вярва, че второто писмо "не е законово необходимо за прекратяване на Споразумението за сливане“, то е изпратено в случай, че първото писмо не бъде прието или бъде намерено за "невалидно поради някаква причина".

Преди това Мъск беше изпратил писмо от 8 юли, в което главният изпълнителен директор на "Тесла" (Tesla) обяви прекратяване на споразумението въз основа на "неверни и подвеждащи изявления за спам акаунти".

Второто писмо обаче се отнася до най-новите твърдения на Пейтър Затко, бивш главен служител по сигурността на Twitter.

По-рано през август Пейтър Затко обвини Twitter за това, че социалната медия е излъгала Илон Мъск за спам акаунти в платформата. Твърди се, че Затко се е обърнал към Комисията по ценните книжа и борсите, Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието по този въпрос миналия месец, когато е разкрил тази информация.

Според изявлението му компанията измерва и се бори със спам акаунти и ботове, поради което невярно е представила данните си на Мъск. В същото време говорителят на компанията реагира на доклада, твърдейки, че Затко е бил уволнен от заемната в "Туитър" позиция поради лошо представяне, като същевременно заяви, че компанията е атакувана от фалшив обвинения.

В същото време Twitter продължава да настоява за завършване на сделката на договорената цена от 44 милиарда долара.

Междувременно Twitter отхвърли писмото, изпратено от Илон Мъск, с което той иска да прекрати сделката за придобиване с компанията. Най-богатият човек в света базира документа на твърдения на бившия шеф по сигурността на Twitter Пейтър Затко, твърдейки, че те "вероятно ще имат тежки последици за бизнеса на Twitter".

Twitter отговори, като заяви, че писмото на Мъск е "невалидно и погрешно" и "се основава единствено на изявления, направени от трета страна, които са изпълнени с несъответствия и неточности и им липсва важен контекст".

Компанията отрече да е нарушила споразумението с Мъск, твърдейки, че няма вероятност да претърпи неблагоприятни последици и подчерта, че възнамерява да наложи (чрез съда) сделката за придобиване.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени