Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарската централна банка вдигна лихвата със 100 пункта до 11,75%, за да ограничи инфлацията

Унгарска централна банка
Снимка: mnb.hu

Във вторник Унгарската централна банка повиши за пореден път своя основен лихвен процент със 100 базисни пункта до 18-годишен връх от 11,75%, за да се бори с инфлацията, която се очаква да достигне пик от близо 20% по-късно тази година.

Националната банка на Унгария, която стана първата централна банка в Европейския съюз, започнала да повишава лихвените проценти през юни 2021 г., вече вдигна основния си лихвен процент с повече от 1000 базисни пункта (с над 10%) оттогава и анализаторите очакват по-нататъшно затягане, въпреки че икономиката на страната ще се забави през следващите месеци.

Унгарският форинт, който е най-зле представящата се валута в Централна Европа, загуби около 9% спрямо еврото от началото на годината и неговата слабост усложнява инфлационното предизвикателство, пред което е изправена централната банка на страната.

"Данните за потребителските цени за юли показват, че динамиката на инфлацията в Унгария отново се е ускорила. Това означава, че реалните лихвени проценти в Унгария все още остават отрицателни", коментираха от банката Commerzbank, предаде Ройтерс. "Следователно УЦБ не може да допусне каквито и да е съмнения относно това дали е готова да затегне допълнително паричната си политика извън днешното увеличение на лихвения процент със 100 базисни пункта".

През юли водещата инфлация в Унгария се ускори до 13,7% на годишна база.

Докато Унгарската централна банка трябва да затегне допълнително паричната си политика, Чешката национална банка запази лихвените проценти непроменени през август и може да се окаже първата банка в региона, която вече сложи край на едногодишен цикъл на затягане, въпреки че тя остави вратата отворена за ново повишение, ако е необходимо.

Централната банка на Румъния пък намали през август темпото на затягане (повишаване) на лихвите, но се очакват още увеличения.

Полската централна банка също може да осъществи по-нататъшно повишаване на лихвите, посочи нейният управител Адам Глапински. "Ние не си връзваме ръцете и не обявяваме края на цикъла на повишения на лихвите. Ние действаме прагматично“, каза Глапински.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени