Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да поддържате кожата чиста и здрава, когато правите слънчеви бани?

Снимка: unsplash.com

Често пъти след слънчеви бани кожата става суха, сърбяща и нездрава. Това, което повечето хора не знаят, е, че всъщност можете да се насладите на топлите слънчеви лъчи, като същевременно запазите кожата си чиста и здрава! Можете да избегнете тези симптоми, като следвате някои прости стъпки.

  Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор

Нанасяйте слънцезащитен крем с SPF 15 или по-висок на всеки два часа, дори ако имате мазна кожа! Това ще гарантира, че кожата ви ще остане защитена от вредните UV лъчи, докато се забавлявате на слънце. Използвайте качествен слънцезащитен продукт с широкоспектърна защита (както UVA, така и UVB). Не избирайте евтини марки, тъй като те може да не са достатъчно ефективни срещу UVA лъчите, които в дългосрочен план причиняват кафяви петна и бръчки.

Нанасянето на слънцезащитния крем поне 30 минути преди излизане на слънце помага за по-доброто му попиване в кожата и не оставя бели следи, ако се изпотите или намокрите по време на дейността си.

  Ако искате да запазите кожата си здрава, докато правите слънчеви бани, избягвайте слънчевите лъчи в най-горещите часове на деня. Това помага за предотвратяване на дехидратацията и прегряването. То също така предпазва тялото ви от абсорбиране на твърде много ултравиолетова светлина.

  Носете шапка и очила, за да предпазите главата, косата и очите си

Слънчевите бани са чудесен начин да се отпуснете и да си набавите витамин D, но докато сте на слънце, не забравяйте да предпазите косата и очите от вредните слънчеви лъчи.

  Избягвайте да търкате агресивно кожата си с кърпа

Това може да предизвика дразнене. Вместо това използвайте мека гъба, за да отстраните нежно всички замърсявания от кожата си.

  Носете дрехи от естествени материи

Синтетичните материи задържат потта, което може да доведе до запушване на порите. Това също дрехите от естествени материи ще ви помогнат да запазите прохладата си, когато навън е горещо.

  Нанесете овлажняващ крем върху кожата си след баня

Много е важно да поддържате кожата си чиста и хидратирана след къпане. Това ще ви помогне да предотвратите преждевременното стареене и също така ще премахнете сухотата, а с лосион за удължаване на тена ще поддържате дълготраен и равномерен тен.

Охлаждащият гел за след плаж доказано намалява ефекта на "опънатата кожа" и хидратира в дълбочина благодарение на високата концентрация на урея и хиалуронова киселина. Специалната формула на гела попива мигновено и оставя усещане за свежест. Съдържа масло от мента и чист гел от алое. Незабавно възстановява еластичността на кожата и поддържа тена дълготраен, равномерен и красив.

  Редовно ексфолирайте кожата си

Един от най-ефективните начини да поддържате кожата си чиста и здрава, когато правите слънчеви бани, е да я ексфолирате редовно. Ексфолирането премахва мъртвите кожни клетки, което ви помага да постигнете по-гладък и сияен тен, като насърчава здравословния блясък. То също така помага да се отървете от мръсотията или бактериите, които може да са се натрупали по кожата ви. Освен това е лесно! Просто използвайте скраб за лице или измиване на тяло веднъж или два пъти седмично, за да поддържате кожата си в най-добрия ѝ вид.

  Пийте много вода

Слънчевите бани дехидратират организма, затова не забравяйте да пиете много вода. Избягвайте алкохола и кофеина, които допълнително дехидратират организма. Пийте поне два литра вода на ден, за да осигурите достатъчна хидратация на кожата си.

Както виждате, слънчевите бани сами по себе си няма да увредят кожата ви. Повечето хора грешат, като оставят кожата си да се прегрее и дехидратира на слънце. Като следвате тези съвети, можете да се уверите, че посещението на плажа или басейна няма да ви накара да изгорите и да се чувствате неудобно в продължение на седмица!


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна