Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да предпазите дома си с камери за видеонаблюдение?

Снимка: unsplash.com

За домашна среда най-препоръчителната система за наблюдение винаги е затворена. Но наистина ли сте сигурни, че знаете какво точно представлява "CCTV"? Защитата на семейната единица и на вещите – от бижута, през документи, до домакински уреди – които се съдържат в дома ни, е нещо, което е скъпо за всеки от нас. Поради тази причина е абсолютно нормално да се помисли за инсталиране на камери за наблюдение на дома.

Продължавайте да четете тази статия, за да разберете как работи и функции системата за видеонаблюдение.

Какво се разбира под "система за видеонаблюдение"?

Под „система за видеонаблюдение“ се има предвид конкретно организирана система от камери, която ви позволява да заснемате изображение и да го предавате и/или съхранявате на ограничен и предварително определен брой монитори и/или видеорекордери.

Този тип система се различава от системата с камера с отворен кръг, при която, благодарение на подходящите идентификационни данни - IP адрес и парола за сигурност - тя може да осъществява отдалечен достъп и да вижда, където и да се намира, изображенията, записани от камерата в реално време, вижте още тук.

Видеонаблюдение

Затворените системи за видеонаблюдение със сигурност са най-добрият и сигурен начин винаги да държите ситуацията около вашия дом или място под контрол. В зависимост от нуждите затворените системи се различават между CCTV и CCTV.

CCTV CCTV системите обикновено се използват за услуги за видеонаблюдение в зони, които трябва да бъдат постоянно наблюдавани. Това са чувствителни зони като летища, гари, банки или военни бази. За този тип затворена верига се използват камери, характеризиращи се с изключителна чувствителност към светлина и висока адаптивност към ситуации на фоново осветление и разлика в осветлението.

CCTV Системите за видеонаблюдение, от друга страна, обикновено се използват като системи за пасивна сигурност, т.е.системи, които имат за задача да записват изображения 24 часа в денонощието. Системата за видеонаблюдение с камери е полезна в случай на вандализъм, кражба или нежелано проникване: в тези случаи записаните изображения се анализират, за да се опита да възстанови случилото се.

Камери, препоръчани за затворена система

Като цяло може да се каже, че камерата, използвана за система за наблюдение, и нормалната камера са много различни една от друга. Всъщност, за разлика от традиционната камера, камерата, проектирана да бъде поставена в система за наблюдение със затворена верига, трябва преди всичко да има много висока чувствителност към светлинни стимули, за да заснема изображения дори при липса на светлина. Второ, може да бъде оборудван и с инфрачервени лъчи, за да снима дори на тъмно през нощта. Камерите за видеонаблюдение се различават според тяхната технология: аналогови камери и цифрови камери.

Аналогови фотоапарати и цифрови фотоапарати

Аналоговите камери са особено препоръчителни за реализиране на затворена верига от тип домашно видеонаблюдение - което за пасивна безопасност не изисква специални резолюции - аналоговите камери са перфектни. Освен че са евтини, те са лесни за сглобяване и лесни за работа. Единственият "недостатък" на този тип системи е, че те трябва да бъдат интегрирани с DVR рекордер, за да записват и съхраняват данни на хард диск, за да могат да бъдат прегледани при необходимост.

Цифровите камери често се използват за създаване на затворена верига от тип CCTV, по-специално IP камери, които - благодарение на тяхната разделителна способност, липсата на възможни смущения в записите и изключителната гъвкавост на окабеляването - могат да докладват изображения. много висока разделителна способност, с възможност за идентифициране на обектите на видео.

Съветваме ви да се консултирате със специалистите в сайта по-горе, които ще ви ориентират за система от камери, които ще бъдат по вашия бюджет.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!