Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Каква е разликата между розовото масло и розовата вода?

Снимка: unsplash.com

Етеричното масло от роза и розовата вода са две традиционни средства, които се използват от векове заради своите успокояващи и лечебни свойства. Изследванията показват, че както етеричното масло от роза, така и розовата вода могат да предложат различни ползи за здравето. Но преди да решите коя от тях е подходяща да добавите към вашия шкаф за билки или козметична чанта, прочетете, за да сравните по какво се различават.

Цена и съдържание

Основната разлика между розовото масло и розовата вода е цената. Въпреки че и двете се извличат от цветовете на розовото растение и имат силен аромат, бутилка розово масло струва повече от бутилка розова вода.

Розовото масло се получава чрез дестилация на ароматните венчелистчета на цветето чрез парна дестилация, след което се концентрира допълнително в етерично масло, което може да се използва в парфюми и други продукти. Розовата вода се произвежда чрез вливане на пресни венчелистчета във вода, при което се получава течност, която ухае на рози, но не притежава терапевтичните ползи на розовите етерични масла. Розовото масло е по-концентриран продукт в сравнение с розовата вода.

Приложение

Розовото масло е естествен продукт, който има много приложения, включително за грижа за кожата. Някои хора обичат да го използват като съставка на лосион за тяло или овлажнител. Други предпочитат да го нанасят директно върху кожата. Розовото масло се използва и в ароматерапията, за да подобри настроението и да стимулира релаксацията.

Има много ползи за кожата, включително овлажняващи свойства, които помагат да запазите кожата ви мека и еластична, като същевременно намаляват зачервяването и дразненето, причинени от сухота или увреждане от слънцето. То има и антибактериални свойства, които помагат да се преборите с бактериите, причиняващи акне, като същевременно успокояват възпаленията на предразположените към акне зони.

Също така е невероятно етерично масло, което може да помогне при широк спектър от различни здравословни проблеми. Всъщност то се използва от хиляди години за лечение на всякакви неразположения - от обикновена настинка до камъни в бъбреците.

Розовата вода е естествено, нежно почистващо средство, което може да се използва за освежаване на кожата, успокояване на уморените очи и слънчевите изгаряния, укрепване на косата и ароматизиране на помещението.

-  Използвайте розова вода за почистване на лицето и шията сутрин или вечер. Тя ще ви помогне да отстраните замърсяванията, грима и мръсотията от порите, без да изсушава кожата.

-  Поставете няколко капки в бутилка с вода за разпръскване и освежавайте лицето си през целия ден. Това ще ви помогне да хидратирате кожата си, без да запушвате порите.

-  Смесете розовата вода с ябълков оцет за отличен тоник за всички типове кожа. Той също така помага за намаляване на появата на акне, като убива бактериите по повърхността на кожата.

-  Можете също така да използвате розова вода вместо обикновен шампоан или балсам, за да съживите скалпа и космените фоликули, като успокоите раздразненията, причинени от пърхот или сухи състояния на скалпа като екзема или псориазис.

Начин на производство

Процесът на производство на натурална розова вода включва събиране на свежи рози от полето, почистването им и поставянето им в съд за дестилация. След това парата преминава през растенията и се кондензира в крайния продукт.

Розовото масло се извлича от венчелистчетата на розите чрез процес, наречен парна дестилация. Полученото масло може да се ароматизира с други аромати или да се използва като розово масло, или като съставка на козметични продукти като кремове и сапуни.

И розовото масло, и розовата вода са чудесни продукти за красота, независимо дали ги използвате поотделно, или ги смесвате.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато използвате розова вода или натурално розово масло Етерика, е че те са силно концентрирани, така че малко количество е достатъчно. Можете да ги използвате върху кожата и косата си като част от ежедневната си рутина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна