Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Какви са предимствата на течната хидроизолация?

2
Снимка: unsplash.com

На първо място, обвивката е материал, използван в строителството за защита на сгради от проникване на вода. Обвивката, която може да бъде течен, пастообразен или желатинообразен продукт с добра еластичност, се използва за хидроизолация на външни структури, за да ги направи непроницаеми за атмосферни агенти.

Една от основните характеристики на течната обвивка е, че тя няма особени трудности при нанасяне и преди всичко е продукт, който позволява да се правят тераси, балкони, покриви, но също така и вътрешни повърхности на бани, кухни, басейни, репелент, без да се налага демонтиране на капаците и може да се нанася и върху съществуващи подове.

Характеристика на хидроизолацията

Това е материал, използван и за интериори, като например хидроизолация на подови замазки и части от помещения като бани, кухни, басейни, за да се избегне проникване на вода или течове. Лесно може да намерите и течна хидроизолация онлайн, където има голям избор и си спестявате време на лутане.

Една хидроизолационна обвивка трябва да има специфични характеристики, за да може да изпълнява основната си задача. Както вече казахме по-рано, първата характеристика трябва да бъде добра водонепропускливост и паропропускливост, като по този начин се избягват проблеми с инфилтрация, кондензация и съответно плесени.

Той трябва да бъде материал с лесна обработка, следователно с характеристики на добра пластичност и гъвкавост, за да позволи приложението му дори върху сложни геометрични равнини. И накрая, трябва да има добра устойчивост на слънце, замръзване, добра механична устойчивост и устойчивост на огън.

Най-често срещаните обвивки

Най-често срещаните видове обвивки са: течни обвивки, битумни обвивки и обвивки в битумни ролки. Техният състав е много сложен, тъй като има смоли, пластифицирани, полимеризирани. Те са устойчиви на стагнация на вода, UV лъчи и изпълняват добре функцията си дори при трудни температурни диапазони, но от -30 ° C до + 80 ° C.

Що се отнася до течните обвивки, те могат да се нанасят директно върху повърхността, преди това е добре да използвате подходящ грунд, който прави повърхността подходяща за поемане на обвивката. Някои типове създават проходима повърхност (използвайки проходима течна мембрана), други не проходими, а трети са проходими, но не непрекъснато.

Тези данни трябва да се имат предвид и при използване на течна обвивка. Много използвана доскоро като хидроизолационна мембрана е битумната мембрана, състояща се от различни слоеве окислен битум. Към днешна дата той е надминат от по-практични продукти с по-бърз монтаж.

Покритието на битумните мембрани може да бъде основно два вида: гладко или шисти. Обвивката от шисти се различава от гладката, тъй като има люспи от шисти с различни цветове. Гладката покривна обшивка може да има различни покрития: в полипропилен, в полиетилен, в нетъкан текстил, в метално фолио, в цветни слоеве, в пясък или талк.

Как се разпространява този материал?

Преди да започнете каквато и да е процедура, покритието трябва да се почисти старателно, за да се отстранят отделящите се части, налепването и роненето на покритието, както и местата, омазнени с масла, греси или други химикали.

Материята се разнася студена с помощта на четки и се нанасят бързо и лесно, а през зимата са склонни да коагулират от ниските температури. И това ги прави трудни за използване. Те имат важна еластичност, която варира в зависимост от техния вид и състав, така че те могат да поемат малкото разширение на опората, без да се счупят.

Имате нужда от хидроизолационни обвивки, но не знаете коя да изберете или по-скоро коя е подходяща за хидроизолация на покрива? Разгледайте актуалните предложения в сайта по-горе и започнете планирането на ремонта, който ще ви предостави по-добро здраве без мухъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна