Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Какво дамско облекло е подходящо за всеки спорт?

Снимка: unsplash.com

Светът на спортното облекло несъмнено е много разнообразен. Въпреки че има различни облекла за почти всеки спорт, важно е да осъзнаете, че има разлики в стила и качеството. Най-подходящият вид облекло никога няма да бъде най-популярното, а само това, което идеално отговаря на целта, която имате предвид, заедно с личните ви нужди.

Дамското спортно облекло е предназначено да поддържа тялото ви и да ви кара да се чувствате удобно, докато тренирате. Правилните дрехи могат да ви помогнат да постигнете целите си, независимо дали бягате за удоволствие или тренирате за следващото голямо състезание.

И така кои дамски дрехи са подходящи за спорт?

Поддържащ сутиен: Добрият спортен сутиен не позволява на гърдите ви да подскачат при движение и намалява дискомфорта от притискане или триене на презрамките. Спортните сутиени се предлагат в много различни стилове, така че е важно да знаете какво търсите, преди да си купите такъв. Например, ако отивате на поход или правите йога, ще искате нещо, което не е прекалено стегнато или ограничаващо - но ако вдигате тежести или тичате, по-добре е да е плътно прилепнал, за да не ви пречи по време на упражненията. Той е задължителен за всеки тип спорт.

За йога: Дрехите за йога трябва да са свободни, за да не ограничават движенията и да не се закачат за нищо по време на тренировката. Не носете нищо прекалено тясно - искате да можете да се движите свободно, без да се чувствате стегнати от дрехите си или да ги ограничавате с излишна материя, докато изпълнявате позите. Панталоните за йога са особено популярни, защото са удобни и лесни за движение, както и достатъчно универсални, за да ги носите в града като обикновени панталони, когато не сте в студиото. Топовете за йога се предлагат в много различни стилове в зависимост от това какво покритие искате, докато практикувате асана (пози).

За аеробика и тренировки с висока интензивност: Аеробиката и тренировките с висока интензивност изискват поддържащо облекло, което не пречи на движението. Дрехите трябва да се движат заедно с вас, без да се свличат или да ви пречат. За почитателите на онлайн пазаруването, подходящият избор в случая е дамски спортен клин онлайн. Поддържащите спортни сутиени са от съществено значение за всяка високо интензивна тренировка, а клинът или късите панталони са подходящо облекло за този тип спорт.

За бягане: Ако ще правите аеробика с голямо въздействие (като бягане), е важно да имате обувки, които осигуряват добра опора и омекотяване на стъпалата и глезените. Ако тепърва започвате да се занимавате с този вид упражнения, потърсете маратонки вместо обувки за бягане, докато тялото ви свикне с нивото на активност, изисквано от повечето аеробни класове (това ще ви помогне да предотвратите травми).

За бягане на открито ще ви трябва нещо по-дишащо от памук - в противен случай ще ви стане твърде горещо! Вместо това опитайте да носите материал, който отвежда влагата, например полиестер. Той ще ви държи хладно, като същевременно ще позволява на потта да се изпарява през тъканта, така че да не се натрупва пот под топа (което може да доведе до протриване). За по-студено време опитайте да сложите под горния си слой материи като полар, така че да има изолация между кожата и външната дреха, но същевременно да можете да дишате комфортно в слоевете, без да се чувствате ограничени от тях!

За фитнес: Целта на бодибилдинга е да изградите мускули, затова е важно да имате удобно облекло, което ви позволява да се движите свободно. Ще ви трябват дрехи, които не са прекалено тесни или прекалено свободни, а вместо това прилягат точно както трябва. Твърде тесните дрехи могат да ограничат движенията и да причинят дискомфорт, а твърде свободните дрехи могат да затруднят видимостта на мускулите, които изграждате.

Също така трябва да търсите дрехи, които са изработени от материали, отвеждащи влагата, което ще ви помогне да запазите прохладата по време на тренировка. Това ще ви предпази от прегряване и дехидратация по време на тренировката.

Надяваме се, че тази статия ви беше полезен справочник при покупката на спортно облекло. Уверете се, че сте избрали дрехи, които са подходящи за нивото на интензивност на спортът, който практикувате, за да се чувствате комфортно. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна