Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб отскок на цената на газа в Европа след рязкото поевтиняване от началото на седмицата

Снимка: Алами/Ройтерс

Газът в Европа поскъпва с около 3% през обедната търговия в сряда, парирайки малка част от рязкото поевтиняване от началото на седмицата, въпреки че "Газпром" спря доставките на руски газ през "Северен поток 1" за три дни поради обичайния си претекст - "поддръжка".

Пазарите обаче се притесняват, че тази поредна "профилактика и поддръжка" ще приключи като още едно постоянно намаляване на руските газови доставки за Европа.

"Газпром" вече намали потоците по този ключово газопровод до едва 20% от неговия капаците. В същото време руският енергиен гигант обяви, че от утре (1-ви септември) ще спре напълно доставките на газ за френската компания Engie поради несъгласие с начина на плащанията.

Въпреки по-ниските обеми на руски доставки, германските власти заявиха, че техните газови хранилища ще бъдат пълни на 85% до следващия месец (септември) - по-рано от целта до 1-ви ноември, а френското правителство каза, че нейните газохранилища вече са пълни на около 90%.

Междувременно газовите хранилища в ЕС вече са запълнени на осреднена база до 80,17% в сравнение с целта от 80%, която трябваше да бъде достигната до 1-ви октомври, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE) към 29-и август.


Въпреки това доставките на синьо гориво за Европа остават оскъдни и перспективите с наближаване на зимата все още са много несигурни. Така например, запасите от газ на Германия биха покрили по-малко от три месеца търсене на синьо гориво за отопление, за промишленост и за производство на електроенергия.

Към 12.30 часа българско време в сряда октомврийските газови фючърси на нидерландския хъб TTF поскъпват с близо 3% към 272 евро за мегаватчас, като по-рано през деня достигнаха за кратко 284 евро и след като търговията във вторник приключи на ниво от 254 евро за MWh.

Само в рамките на първите два дена на търговия през тази седмица газът в Европа поевтиня с над 25% от ценовия връх около 342 евро за мегаватчас, достигнат в петък (26-и август).

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна