Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия търси купувач за мажоритарен пакет от ITA Airways

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианското правителство избра офертата на американския фонд за частни капиталови инвестиции Certares, подкрепена от Air France-KLM (AIRF.PA) и Delta Air Lines Inc (DAL.N), за започване на ексклузивни преговори за продажбата на мажоритарния дял в ITA Airways, съобщиха от Министерството на финансите.

Правителството имаше за цел да завърши частичната приватизация на наследника на Alitalia през лятото, но след това поиска от двата конкурентни консорциума да преразгледат първоначалните си оферти, тъй като счете, че те не отговарят на целите му.

Офертата, за която подробности не бяха публично оповестени, ще остави на Министерството на финансите "поне" 40% дял и правото да назначава председателя на компанията и да упражнява вето върху някои "стратегически решения", съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свой източник.

Водената от Certares оферта се сблъскваше с конкурентна оферта, представена от транспортната група MSC и германската Lufthansa (LHAG.DE), която според източника е предлагала между 850 млн. евро (847 млн. USD) и 900 млн. евро за 80% дял.

Правителството на министър-председателя Марио Драги иска да подпише предварително споразумение с предпочетения участник в търга до 10 септември, твърдят източници.

Всяка сделка обаче вероятно ще бъде сключена през последното тримесечие на годината, когато Италия ще има ново правителство след националните избори на 25 септември, което може да усложни допълнително въпроса.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!