Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тойота" ще инвестира над 5 млрд. долара в производството на батерии за автомобили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Toyota Motor Corp (7203.T) заяви, че ще инвестира до 730 млрд. йени (5,27 млрд. долара) в Япония и САЩ, за да произвежда батерии за напълно електрически превозни средства - категория автомобили, която според критиците се възприема бавно.

Когато допълнителните съоръжения влязат в експлоатация между 2024 г. и 2026 г., капацитетът на Toyota за производство на батерии в двете страни ще се увеличи с 40 гигаватчаса, заяви компанията, без да посочва актуална цифра за сравнение.

"Тази инвестиция има за цел да даде възможност на Toyota гъвкаво да посрещне нуждите на различните си клиенти във всички страни и региони, като предлага множество задвижвания и осигурява възможно най-много възможности", се казва в изявлението.

Някои "зелени" инвеститори и екологични групи заявиха, че компанията трябва да действа по-бързо за въвеждане на изцяло електрически (или "електрически батерии") автомобили, вместо да се придържа към двигателя с вътрешно горене в такива конфигурации на задвижването като хибридната, съобщи "Ройтерс".

Тойота е последната от поредица компании, които обявяват големи инвестиции в батерии в САЩ, където преминаването към изцяло електрически автомобили може да се ускори, тъй като страната обезкуражава използването на бензинови и дизелови автомобили и затяга условията за получаване на данъчни облекчения.

БГНЕС припомня, че основният конкурент Honda Motor Co (7267.T) заяви в понеделник, че заедно с корейския доставчик на батерии LG Energy Solution Ltd (373220.KS) ще построят в САЩ завод за литиево-йонни батерии за електромобили на стойност 4,4 млрд. долара.

В изявлението си Toyota заяви, че ще инвестира около 400 млрд. йени в Япония. Тези пари ще отидат в два нейни собствени завода, един, който е собственост на съвместното й предприятие с Panasonic Holdings Corp (6752.T) - Prime Planet Energy & Solutions Co - и трети, който се изгражда за друга съвместна компания с Panasonic.

Освен това около 325 млрд. йени ще бъдат инвестирани в Toyota Battery Manufacturing в Северна Каролина.

Миналата седмица Калифорния обяви план за забрана на продажбите на нови автомобили, задвижвани само от двигатели с вътрешно горене, до 2035 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени