Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската икономика бележи силен растеж въпреки инфлация от близо 80%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Турция нарасна по-силно от очакваното през второто тримесечие на годината, тъй като президентът Реджеп Ердоган продължава да отдава приоритет на растежа, пред това да овладее стремглаво ускоряваща се инфлация и обезценката на турската лира.

Брутният вътрешен продукт нарасна през второто тримесечие със 7,6% на годишна база след растеж със 7,3% в началото на 2022 г. и очаквания за експанзия от 7,5 на сто, показват данни на Турската официална статистика. Спрямо първото тримесечие БВП нарасна с 2,1%, след като през периода януари - март се повиши с 1,2 на сто.

Графика на БВП на Турция (спрямо година по-рано)


Ускоряването на икономическия растеж през второто тримесечие беше в резултат на силния износ, който нарасна с 16,4% (след повишение с 14,8% през първите три месеца) благодарение на слабата турска лира, докато вносът се повиши с 5,8% (след нарастване с 2,2% през предходните три месеца). Трябва обаче да се има предвид, че инфлацията в Турция достигна през лятото 23-годищен връх от почти 80%.

Икономическият растеж, който е един от най-солидните сред страните от Г-20, също така беше подкрепен от силното потребление на домакинствата (ръст с цели 22,5% след повишение с 21,5% през първото тримесечие), тъй като турците се втурнаха да купуват продукти в очакване, че цените ще се покачат още повече през следващите месеци.

Турският президент Реджеп Ердоган даде приоритет на икономическия растеж пред финансовата стабилност и намаляването на инфлацията, твърдейки, че това ще създаде работни места и ще повиши просперитета.

Той продължава да отхвърля установената икономическа теория, че по-високите лихвени проценти помагат за укротяване на покачването на цените, като по-рано този месец той шокира финансовите пазари, като нареди на централната банка да намали референтната си лихва по заемите до 13 процента, въпреки че годишната инфлация скочи до близо 80%.

Той и хората от неговата администрация твърдят, че преследват нов икономически модел, който ще се справи с инфлацията чрез стимулиране на износа, инвестициите и заетостта.

Турската опозиция обаче заявява, че подходът на Ердоган унищожава жизнения стандарт и подхранва бедността.

Междувременно месната валута продължава да се обезценява и през тази година, като към днешна дата един американски долара се разменя за повече от 18 турски лири, след като през януари струваше около 13 турски лири.

Графика на американски долар / турска лира


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени