Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ограничават износа на високотехнологични чипове на Nvidia за Китай и Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските власти поръчаха на водещия дизайнер на чипове Nvidia да спре да продава два от своите най-добри компютърни чипове за изкуствен интелект в Китай, тъй като Вашингтон засилва усилията си за ограничаване на достъпа на Пекин до авангардни технологии, съобщава "Файненшъл таймс".

Снощи NVIDIA заяви, че правителствените власти са наложили през миналия петък ново изискване за лиценз на всички продукти, съдържащи интегрални вериги A100 и H100, използвани в машинното обучение и произвеждани в Тайван, които са изнасяни в Китай и Русия. Изискването влезе в сила незабавно и се простира до всички бъдещи продукти, които могат да включват A100.

Този ход бележи най-новите мерки на САЩ за ограничаване на износа на технологии в Китай заради опасенията, че те могат да бъдат използвани за военни цели. Вашингтон наложи експортни ограничения на технологии на редица китайски компании и се стреми да даде тласък за независимостта на САЩ по отношение на компютърните чипове.

Решението също така се възприема като продължение на напрежението между Вашингтон и Пекин след визитаа на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

"Правителството посочи, че новото изискване за лиценз ще адресира риска, че обхванатите продукти могат да бъдат използвани или отклонени към "военна крайна употреба" или към "военна краен потребител" в Китай и Русия", посочиха от Nvidia по повод на ограниченията, добавяйки, че американската компания не продава на клиентите в Русия.

Без чиповете на Nvidia, Китай няма да може ефективно да работи по изображенията и лицевото разпознаване, наред сред другите компютърни задачи.

Вашингтон също така оказа натиск и върху ASML, водеща нидерландска компания, която произвежда машини от решаващо значение за създаването на компютърни чипове, за да ограничи износа на дори по-малко технологично напреднали машини за Китай, съобщи през юли агенция Блумбърг. Компанията вече наложи забрана за износа на най-модерната си технология за азиатска държава.

"Ние се ангажираме с клиенти в Китай и се стремим да задоволим техните планирани или бъдещи покупки на нашите продукти от центъра за данни с продукти, които не са обект на новото изискване за лиценз", добави Nvidia.

Китай все още има възможност да закупи други полупроводници, направени от NVIDIA, но ако не избере да направи това, компанията ще загуби 400 милиона долара.

След новината акциите на Nvidia паднаха с 2,42% в края на вчерашната търговия, а преди началото на днешната търговия на Уолстрийт бележат ново понижение с 6,5%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна