Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Признание: Награди за спасителите от "Тракия" при катастрофата със сръбския автобус

10
Снимка: Facebook

В този час главният прокурор Иван Гешев награждава седем българи, оказали помощ на пострадалите при тежката катастрофа със сръбски автобус, която стана на автомагистрала "Тракия".

За проявения висок граждански дълг и доблест обвинител №1 награди д-р Христо Стефанов, Петър Канев, Живко Стамболиев, Ивелина Шкембиева, Иван Шмилев, Теодор Бочев и д-р Антон Елкин.

"Живеем във времена, в които доброто се забравя. Ние, като ръководство на прокуратурата, решихме да организираме това събитие, защото мислим, че доброто трябва да се запомня, да се повтаря и да се разпространяват все повече добрите християнски ценности. Ние показахме, че уважаваме всички наши съседи, че за нас добротата е на първо място", настоя Гешев по време на церемонията.

Посланикът на Сърбия у нас, доц. доктор Желко Йович, който също бе част от събитието, изрази благодарността си към всички хора, оказали помощ на пострадалите при катастрофата.

"Вие припомнихте на всички хора какво означават думите любов и жертвоготовност, ден преди Светият празник "Успение Богородично". За Сърбия е чест сега да бъдем тук", заяви Йович.



Припомняме ви, че при тежкия инцидент, станал на 14 август, имаше ранени деца и възрастни, връщащи се от фолклорен фестивал в Слънчев бряг.

На магистралата десетки българи, прибиращи се от ваканция, спряха колите си и оказаха първа помощ на пострадалите.

Дни след инцидента посланикът на Република Сърбия у нас Желко Йович със сълзи на очи обяви: "Благодаря, братя българи!"

"В такова едно положение никога човек няма как да е доволен, когато се случи, но когато виждаш една друга нация, друг народ - братски, приятелски, когато виждаш как се грижи за своите граждани, че всички са заедно, действат веднага, спешно и като един, няма как да не си доволен", посочи дипломатът.

Снимки: Диана Костова, БНР
По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна