Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК + намалява добива на петрол, повишава цените

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролният картел ОПЕК+ се съгласи да намали добива за първи път от повече от година насам, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Причината е в желанието да се повишат цените, които се понижиха поради опасенията от рецесия.

Този ход може да подразни Съединените щати, които настояват групата да увеличи добива, за да намали цените на енергията, подхранващи инфлацията.

ОПЕК+, коалиция от 23 държави, ръководена от Саудитска Арабия и Русия, се съгласи на огромни съкращения на добива през 2020 г., когато пандемията от Ковид-19 доведе до срив на цените на петрола, но през миналата година започна отново да увеличава умерено добива.

Цените на петрола се покачиха до почти 140 долара за барел през март, след като Русия нахлу в Украйна.

Но оттогава те се понижиха под 100 долара за барел на фона на опасенията от рецесия, локдаун в най-големия потребител Китай и преговорите за иранската ядрена програма, които биха могли да върнат иранския суров петрол на пазара.

Макар че анализаторите очакваха още едно скромно увеличение на министерската среща, ОПЕК+ заяви, че е взела решение да намали добива със 100 000 барела на ден през октомври, връщайки се на нивото на производство от август.

"Намаляването на добива няма да им спечели приятели в момент, когато светът вече е изправен пред криза с разходите за живот, а групата не успя да се справи с търсенето през тази година", предупреди Крейг Ерлам, анализатор в търговската платформа OANDA, преди изявлението на ОПЕК+.

Цените на петрола се повишиха с повече от три процента след съобщението, като международният бенчмарк Брент надхвърли 96 долара за барел, а американският WTI достигна почти 90 долара, съобщи АФП.

На последната си среща ОПЕК+ се съгласи на малко увеличение от 100 000 барела на ден за септември, след като президентът на САЩ Джо Байдън пътува до Саудитска Арабия, за да моли за увеличение на производството - въпреки че то беше шест пъти по-ниско от предишните решения.

Миналия месец министърът на енергетиката Абдулазиз бин Салман сякаш отвори вратата за идеята за намаляване на добива, която оттогава получи подкрепата на няколко държави членки и на съвместния технически комитет на картела.

Той заяви, че "волатилността и тънката ликвидност изпращат погрешни сигнали на пазарите в моменти, когато яснотата е най-необходима".


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна