Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Кения потвърди избора, Руто встъпва в длъжност като президент на 13 септември

Върховният съд единодушно потвърди резултата от президентския вот, спечелен от Уилям Руто

Поддръжници на кенийската коалиция Kwanza скандират лозунги и държат банери, докато празнуват решението на Върховния съд в полза на на Руто, Найроби, Кения, 5 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Кения потвърди победата на Уилям Руто на президентските избори на 9 август, слагайки край на продължилата седмици политическа несигурност и нанасяйки удар на претендента Раила Одинга, който твърди, че изборите са били фалшифицирани.

Петиция, подадена от лидера на опозицията Одинга, оспорваща резултата от президентските избори на 9 август, беше отхвърлена заедно с няколко петиции, които искат анулиране на резултата: "Това е единодушно решение. Петициите се отхвърлят, в резултат на което обявяваме първия ответник (Руто) за избран президент", заяви главният съдия Марта Куме, цитиран от БГНЕС.

Съдът отхвърли всички девет въпроса, които бяха в основата на оспорването на резултатите, донесли победа на Руто с разлика от по-малко от два процентни пункта: "Нарушенията не са от такъв мащаб, че да повлияят на крайните резултати от президентските избори", заяви Куме.

Руто, 55-годишният настоящ вицепрезидент, сега трябва да встъпи в длъжност на 13 септември.

Лагерите на Руто и Одинга обещаха да приемат решението на съда. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!