Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия е убила палестинец по време на акция в Западния бряг

Разрушеният апартамент на Раад Хазем в град Дженин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските сили (IDF) убиха един палестинец и раниха 16 души по време на акция в окупирания Западен бряг, при която военните взривиха къщата на палестинец, извършил смъртоносна стрелба в Тел Авив, съобщиха свидетели и медици.

Колони от израелски военни превозни средства са навлезли в палестинския град Дженин под силен огън, разказват свидетели, а по улиците са отеквали звуци от изстрели, докато високоговорители са призовавали жителите да се противопоставят на израелските сили.

Израелските военни заявиха, че войските им са попаднали под силен палестински огън по време на операцията, при която разрушиха апартамента на Раад Хазем, който на 7 април стреля в бар в Тел Авив, убивайки трима израелци, съобщи "Ройтерс".

"Войниците са отговорили със средства за разпръскване на безредици и бойна стрелба", заявиха военните в Туитър.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че един човек е загинал, а 16 други са били ранени от израелската стрелба.

Израел засили нахлуванията в Западния бряг, много от които в крепостта на бойците - град Дженин, след вълна от смъртоносни палестински улични нападения в Израел.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването в кампанията са убити около 100 палестинци, включително бойци, цивилни и хора, участвали в сблъсъци с израелските сили.

"IDF значително увеличиха антитерористичната дейност, целяща да предотврати терористични атаки. В рамките на операцията бяха задържани около 1500 издирвани лица и бяха предотвратени стотици нападения", се казва в изявление на началника на израелските военни сили Авив Кохави.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!