Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирването приключи: И двамата убийци на 10 души в Канада са мъртви

Вторият заподозрян за атаките с хладно оръжие в канадска общност на коренното население и околностите ѝ е починал от самонанесени рани, след като снощи полицаи изблъскали колата му от пътя, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

32-годишният Майлс Сандерсън е бил открит близо до град Ростърн, когато полицаите се отзовали на сигнал за откраднат автомобил, управляван от мъж, въоръжен с нож, съобщиха от Кралската канадска конна полиция. Запознат с въпроса служител, говорил при условие за анонимност, заяви, че полицаите са изблъскали автомобила на Сандерсън от пътя. Служителят заяви, че нараняванията на беглеца са били самонанесени, но не даде повече подробности за това кога се е случило това или кога е починал заподозреният. На видеозаписи и снимки от мястото се вижда бял джип встрани от пътя, а наоколо има полицейски коли. Въздушните възглавници в джипа са се задействали.

Издирването на двамата братя продължаваше вече трети ден. Братът на беглеца и негов съучастник, 30-годишният Деймиън Сандерсън, беше намерен мъртъв в понеделник близо до мястото на атаките, при които с хладно оръжие бяха убити 10 души, а 15 други бяха ранени. Полицията се опитва да установи дали 32-годишният Майлс Сандерсън е убил брат си.

Яростната атака повдигна въпроса защо Майлс Сандерсън - бивш затворник с 59 присъди и дълга история на шокиращо насилие - изобщо е бил на свобода, отбелязва АП. Той е бил освободен от комисията за предсрочно освобождаване през февруари, докато излежавал присъда от над четири години затвор по обвинения, включващи нападение и грабеж. Но полицията го е издирвала от май, очевидно по обвинения за нарушаване на условията на предсрочното му освобождаване, макар че подробностите не бяха изяснени веднага. По информация от съдебни документи дългото му досие показва, че преди седем години той е нападнал и намушкал с нож една от жертвите, убити по време на атаките през уикенда.

Канадският министър на обществената сигурност Марко Мендичино заяви, че ще бъде проведено разследване как комисията за предсрочно освобождаване е достигнала до своята оценка за Сандерсън.

Разследващите засега не са посочили мотив за кръвопролитието.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени