Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралица, майка, баба, дипломат… Всичко това е Елизабет

Кралица Елизабет Втора издъхна, а Великобритания и светът се прекланя пред нейното царуване. Но да припомним коя е тя.

Елизабет Александра Мери Уиндзор се ражда на 21 април 1926 година в Мейфеър. Тя е първородното дете на дука и дукесата на Йорк.

Лилибет, както я наричат всичките й близки, расте с по-малката си сестра Маргарет. Двете се обучават вкъщи под надзора на своята майка, като уроците са основно по история, литература, музика и езици.

През 1936 година нейният баща неочаквано става крал след абдикацията на брат му Едуард Осми. Така Лилибет се превръща в престолонаследница.

На 6 февруари 1952 г. крал Джордж Шести умира и новата кралица на Великобритания е… Елизабет.

Коронацията ѝ - първата, предавана по телевизията, е повече от година по-късно, на 2 юни 1953 г. По това време тя вече е омъжена за гръцкия принц и лейтенант от Военноморските сили Филип Маунтбатън, а първите им две деца - Чарлз и Ан - са на 5 и 3 години. През 1960 и 1964 г. се раждат принцовете Андрю и Едуард.


По време на нейното управление са се сменили 14 английски министър-председатели. Първият е бил Уинстън Чърчил, последният, назначената от нея преди два дни Лиз Тръс.

Когато Елизабет сяда на трона през 1952 г., мнозина приемат това простo като любопитен факт. На фона на следвоенния период, когато жените са подтиквани да изоставят кариерата си и да се върнат у дома, 25-годишната съпруга и майка на две деца, заема най-влиятелната позиции в Англия. Жена начело на държавата.


Управлението й въвежда необичайна динамика между съпруг и съпруга. И жените във Великобритания и извън нея отбелязват този факт. Това, че Елизабет поема трона, когато вече е станала родител, също предизвика широк интерес.

През тези 70 години управление кралица Елизабет демонстрира способността си да играе много роли, ако не винаги лесно, то поне без извинение – да бъде съпруга и държавен служител, майка и експерт по политиката, баба и дипломат, вдовица и държавен глава. Може би в това се корени и обяснението за дългогодишното й управление.

Снимки: БГНЕС, Reuters, Wikipedia


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна