Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балансът в хормоните на бременната - важен, за да се роди здраво бебе

Хормоните на щитовидната жлеза - ключът към вашето здраве

Водещи ендокринолози са гости в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" по темата за Хашимото

| обновено на 13.09.22 в 07:30
Д-р Николина Радулова и д-р Десимира Миронова
Здравето на щитовидната жлеза - защо е толкова важно да не се увеличава обемът на тази ендокринна жлеза, която е разположена в предната част на шията, под гръкляна, пред трахеята и в съседство с хранопорвода и големи кръвоносни съдове?

Какво става с нашия организъм, когато настъпи промяна във функцията на щитовидната жлеза - повишена или понижена продукция на хормони и кои важни системи се засягат? Защо е важно да се проследяват хормоните на щитовидната жлеза при бременност?

Използва ли се хормонът Т3 за редукция на теглото и опасно ли е това за здравето?


Какво заболяване е Хашимото и очакват ли се нови терапии - това е темата в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата"


Слушайте епизода тук:


Или тук:

Гости в епизода са:


Д-р Николина Радулова, еднокринолог в 17 ДКЦ - София

✅ Д-р Десимира Миронова, ендокринолог в УМБАЛ "Света Анна"


От разговора ще научите:


✅ Как се отразява здравето на щитовидната жлеза на бъдещета майка върху плода

✅ Кога се прави изследване за хормоните на бебето и на майката и кой насочва бременните към ендокринолог

✅ Какъв скрининг е правен в миналато заради гушавост на населението в България

Защо е толкова важно да пазим здравето на щитовидната си жлеза

✅ Имаме ли изградена система за проследяване на болестите на щитовидната жлеза

✅ Колко е достатъчният прием на йод, за да нямаме проблем с хормоните и откъде получаваме йод

✅ Колко йодирана сол да приемаме на ден

✅ Как хормоните на щитовидната жлеза се отразяват при сърдечно заболяване, депресия, проблеми със стомаха, затлъстяване, проблеми със слуха

✅ Защо пушачите също трябва да изследват хормоните на щитовидната жлеза

✅ Има ли подмладяване на болестите на щитовидната жлеза

✅ Хашимото - симптоми и диагностика

✅ Веднъж диагностицирана болестта – какъв е пътят на пациент

✅ Клинични изяви на Хашимото

✅ Защо се изследват и хормоните, и антителата

✅ Кога започва приемът на медикаменти и през какъв период се правят изследвания

✅ Има ли клинични проучвания за нови терапии

✅ Защо има тенденция да се използва хормонът Т3 за редукция на теглото

Д-р Николина Радулова
"Хормоните на щитовидната жлеза участват активно в терморегулацията, в обмяната на веществата, и оттам в дейността на всяка клетка и орган. Затова е важно да кажем, че още в пренаталния период - в първи и втори триместър от бременността, плодът е изцяло зависим от състоянието на щитовидните хормони на майката. Точно тогава започна да се формира щитовидната жлеза и ако количеството хормони, които произвежда майката са неадекватни, може да се получи увреждане на плода, което след раждане да се прояви в различна степен на хипотиреоидизъм. 
Хашимото е не толкова страшна болест, колкото си мислят пациентите. Тя се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, по-често след 30-40 годишна възраст, макар че я има и в детската възраст. Не всички пациенти обаче имат симптомите на Хашимото и понякога може да има само дискретни оплаквания като косопад, чупене на ноктите и промени в настроението.

Лечението е чрез заместване на липсващия хормон и с проследяване, за да се определя дозата на медикамента. Най-важното за пациентите е да помнят, че заместващото лечение при хипотериодизъм е за цял живот, то не трябва да се прекъсва", поясни д-р Николина Радулова.

Д-р Десимира Миронова

"Малък, но много важен орган е щитовидната жлеза. Тя оказва влияние върху целия организъм. Проследяването на хормоните се извършва от интердисциплинарни екипи включително при асистираната репродукция. Това изследване е заложено в програмите за инвитро и ние проследяваме тези бременни. Проследяваме не само бъдещата майка, но и сперматогенезата при мъжа, защото здравата щитовидна жлеза има отношение към мъжкия фактор. Вече имаме достъп до много методи за диагностика на щитовидната жлеза, особено при наследствеността.

Хашимото е една модерна болест. Много е важно да направим консултация с кардилог, когато имаме хормонален дисбланас, а когато нямаме и е еутиреоидно състоянието, тогава можем да приемаме през определен период селен или витамин Д.

В момента текат нови клинични проучвания в света с имуномудолатори, имуноглобулини, като те показват добри първоначални резултати, но все още нямаме крайните резултати за бъдещи терапии при болестите на щивотивната жлеза", коментира д-р Десимира Миронова.

Следва продължение по темата.

Д-р Николина Радулова завършва  МУ София през 1979 г. Има специалности по вътрешни болести, по ендокринология и болести на обмяната. От 1980 до 1994 е на работа в Окръжна б-ца гр. Пазарджик ,от 1994г. в диабетен център „Св. Ев. Лука „ в гр. София и от преминаването на центъра през 2018 г. към ДКЦ 17 работи и до момента с десетки хиляди пациенти. Като ендокринолог има специализации в следните области: Захарен диабет, Заболяване на щитовидната жлеза – диагностика и лечение , Ехография на щитовидна жлеза, Затлъстяване, Нарушения на липидната обмяна, Остеопороза – диагноза и лечение, Диагностика и лечение на заболяванията на хипофизата, надбъбреци, паращитовидни жлези.

Д-р Десимира Миронова е специалист ендокринолог с 9 години опит. В момента работи в УМБАЛ „Света Анна“: Специализирала е в Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната на ВМА София. Извършва консултации, прегледи, диспансеризации и ехография на щитовидна жлеза. Приоритетно работи в сферата метаболитните и тиреоидните заболявания, невроендокринната патология, поликистозата, репродуктивната медицина и нарушенията в сексуалната функция. Провежда диетологични консултации, на чиято база изготвя индивидуален хранителен режим. Завършва Медицински университет София през 2012 г. Своята специалност Ендокринология и болести на обмяната придобива през 2017 г. Асистент и докторант е към Катедра по "Фармакология и токсикология" към Медицински университет София и двойна PhD програма към University of Copenhagen, Дания. Провела е обучения за диабет и репродуктивна медицина в Австрия през 2013 г, 2016 и 2020 година, има участия в редица симпозиуми и международни конгреси с презентации.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна