Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото поскъпва

Еврото поскъпна спрямо големите си конкуренти днес, ден след като президентът на Бундесбанк Йоаким Нагел сигнализира за още повишения на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка за борба с неимоверно високата инфлация, предава БГНЕС.

Единната европейска валута се изстреля с 1,6% спрямо йената и с повече от 1,4% спрямо долара.

Миналата седмица ЕЦБ повиши лихвените проценти в еврозоната с рекордните 0,75 процентни пункта и предупреди, че инфлацията ще остане висока за продължителен период.

В неделя президентът на Германската централна банка Нагел сигнализира, че ЕЦБ вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти, тъй като инфлацията в еврозоната ще продължи да се покачва. Сега пазарните наблюдатели очакват още едно голямо увеличение на лихвите на ЕЦБ през октомври.

"Очаква се ЕЦБ да повиши лихвите още повече след коментарите", заяви анализаторът Крейг Ерлам в търговската компания OANDA.

Той допълни, че еврото е трябвало да се възстанови след неотдавнашните големи загуби, включително 20-годишното дъно спрямо долара миналата седмица.

Затягането на разходите по заемите от страна на ЕЦБ следва примера на Федералния резерв на САЩ, който провежда агресивна парична политика, за да се справи с високите потребителски цени.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна