Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водосвет за Камиончето за топла храна към параклиса на Александровска болница

Близо 3 500 порции храна и около 1 600 хляба и закуски на месец стигат до нуждаещите се

4
КАМИОНЧЕ ЗА ТОПЛА ХРАНА
Снимка: Александровска болница

На 18.09.2022 г., неделя, от 12.00 ч., вляво от Арката пред Александровска болница, до Метростанция „Медицински университет” "Доброволците на Свв. Георги" ще раздават  храна, като идеята е да се отпразнува сбъдването на мечтата и да се изкаже признателност на всички, които допринесоха за събирането на средства за закупуване на Камионче за топла храна за нуждаещите се.


Негово Преосвещенство Епископ Тихон ще отслужи тържествен водосвет и ще благослови присъстващите. Събитието е част от призива за подкрепа на начинанието на Доброволците на Свв. Георги за осигуряване на топла храна, за което са необходими още доброволц, които да се включат с личен труд, със средства и с молитва.

"Възнамеряваме да поставим кръст на мястото, където е имало такъв в памет на Св. Мчк. Георги Софийски Най-нови - небесен закрилник на град София и молитвен застъпник на милосърдното ни служение", посочва иподякон Деян Петров към параклиса на Александровска болница "Св. Мъченик Георги Софийски Най-нови".

В неделя ще бъде раздадена и храна на събралите се (обичайно около 120 - 130 души, които идват 3 пъти седмично).
Снимка: Александровска болница
Повече от 2 години и половина минаха, откакто заради пандемията от коронавирус "Доброволците на Св. Георги" ( www.dobrovolcite.bg) https://www.facebook.com/dobrovolcite.bg/ вече нямаха възможност да посещават болните и затова започнват да разнасят храна по домовете на нуждаещи се и болни.

Тогава се появява и мечтата за едно КАМИОНЧЕ ЗА ТОПЛА ХРАНА. Започва набирането на средства, а с помощта на Фондация BCause и platformata.bg се отправя призив за подкрепа като част от начинанието на Щедрия вторник. С DMS DOBRO (на 17 777)  на 23 май 2022 г. мечтата за камионче се сбъдва.

Понастоящем, близо 3 500 порции храна и около 1 600 хляба и закуски на месец стигат до нуждаещите се. Раздава се всеки вторник, петък и неделя от 18:30 тук, при спирката на метрото, в ляво от арката на Александровска болница .Хората се редят повече от час, независимо от атмосферните условия, някои пътуват доста дълго.

Доброволците на Свв. Георги ( www.dobrovolcite.bg)   https://www.facebook.com/dobrovolcite.bg/ са група хора с най-различно занятие, възраст и положение, които с вяра в дорто се събират преди около 2 години и половина около Параклиса „Св. Мчк. Георги Софийски Най-нови” в Александровска болница и след проведено обучение от проф. Тома Томов, доайен на българската психиатрия и социално дело, започват да подпомагат болни в тяхното изпитание чрез посещение, утеха и подкрепа. От началото на пандемият разнасят храна по домовете, а по-късно и пред Александровска болница. Освен с храна доброволците подпомагат и с пазаруване на лекарства, продукти от първа необходимост, при домашни и битови въпроси, за съдействие с общини, социални служби, болници, лекари.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна