Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва третото издание на кинофестивала "София документал"

Снимка: ФБ/София Документал

Третото издание на фестивала за документално кино "София документал" започва днес и ще продължи до 28 септември. Фокусът тази година е човешките права. Ще бъдат представени 28 документални филми от България, Европа и света, като след всяка прожекция ще има дискусия с екипа на продукцията или експерти в областта, която е засегната във филма.

Основната тема на тазгодишното издание на фестивала е отстояването на демократичните ценности като свободата на словото и борбата против дискриминацията. 

Американският филм "Убийството на един журналист" ще открие тази вечер фестивала в Ларгото под купола. Режисьорът Мат Сарнецки показва отблизо разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия елит. 

28 филма от 16 държави, сред които Франция, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания и Великобритания са включени в селекцията на „София документал“.

Зрителите ще могат да видят и две български премиери. За първи път в България ще бъде показан "Нямаш място в нашия град". Филмът е първата копродукция на HBO Max за България и пренася зрителите сред футболната агитка в Перник.

С другото българско заглавие "Колите, с които нахлухме в капитализма" на тандема Борис Мисирков и Георги Богданов ще бъде закрит фестивалът. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна