Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалното сътрудничество обсъдиха вицепрезидентът Йотова и кметът на Истанбул Имамоглу

Снимка: Прессекретариат на президента

Регионалното сътрудничество е било основен фокус на разговорите между вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на Истанбул Екрем Имамоглу. Вицепрезидентът беше в Истанбул за 130-годишнината от полагането на основния камък на българската църква "Св. Стефан", където вчера присъства на Божествена света литургия.

На срещата Илияна Йотова е изтъкнала значението на регионалното сътрудничество и е заявила, че никоя държава не може да се справи сама със съвременните предизвикателства като миграцията и климатичните промени например, съобщават от прессекретариата на президента.

Акцент в разговора е била и турската инициатива за мрежа на балканските столици и големи градове "Б-40". Форматът обединява кметове и общински администрации на 42 града от балкански страни. От България членуват над 10 града. Ръководството се осъществява на ротационен принцип. София е заявила желание за ротационен председател през следващата година.

По-късно Илияна Йотова е разговаряла с ръководството на Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК) и с турски инвеститори в България. Представителите на турския бизнес са определили България като важен партньор, врата към Европа и към целия свят. Те проявяват сериозен интерес за разширяване на инвестициите в нашата страна, се посочва в съобщението от прессекретариата на президента.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна