Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киргизстан и Таджикистан подписаха протокол за стабилизиране на ситуацията по границата

Камчибек Ташиев, председател на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан, Бишкек, архив, януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителите на Държавните комитети за национална сигурност (ДКНС) на Киргизстан и Таджикистан подписаха протокол за стабилизиране на ситуацията по границата и установяване на мир между двете страни. Това съобщи БГНЕС, като цитира киргизстанския портал Турмуш и изявление на ръководителя на ДКНС в страната Камчибек Ташиев.

Съгласно условията на сделката военните и тежките оръжия трябва да бъдат изтеглени от района на общата граница.

"Подписахме протокол с Таджикистан. Основната същност на протокола е да се стабилизира ситуацията и да се установи мир между двете страни, както и да се работи за уреждане на ситуацията. От киргизка страна го подписах аз, а от таджикска - Саймумин Ятимов, председател на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС)", каза Ташиев.

Той също така заяви, че: "Ситуацията на територията на Баткенска област се стабилизира", като добави, че за вторник вечерта е насрочена нова среща.

По-рано днес Държавната служба за гранична охрана на Киргизстан съобщи, че таджикистанската страна е предала четирима граничари, пленени по време на конфликта. Съобщава се, че войниците са в добро състояние, един от тях е ранен.

Ситуацията на киргизко-таджикската граница се изостри на 14 септември. Според киргизстанската страна таджикските граничари са навлезли в граничния участък в района на Булак-Баши, Баткенска област на Киргизстан, като са "заели бойни позиции". В отговор на искането да напуснат района таджикските граничари са открили огън и се стига до престрелка. На 17 септември Държавната гранична служба на Киргизстан SCNS съобщи за обстрел в Ошка област.

От 18 септември насам граничната охрана на Киргизстан не е съобщила за нови инциденти. Служителите на правоприлагащите органи на двете страни започнаха съвместни патрули по пътния участък, който минава покрай границата.

Киргизките власти са евакуирали около 140 000 граждани. От киргизстанска страна са убити 59 души, а над 160 са ранени. На 19 септември Киргизстан обяви национален траур.

Таджикистан пък съобщи  за 41 жертви от негова страна.

От разпадането на Съветския съюз двете  съседни държави си оспорват територии по  общата им 1000-километрова граница.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна