Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на акциите в Европа

Европейските акции отчитат спад поради рязкото повишаване на лихвения процент в Швеция.

Шведската централна банка предприе най-голямото увеличение от три десетилетия насам, като повиши лихвения процент с цял процентен пункт до 1,75%.

Новината причини обрат на пазарите в региона.

Акциите във Франкфурт и Париж също се понижиха с около един процент. Новината за рязкото покачване на цените на германските производители допълнително разпали страховете от инфлация.

Лондон се понижи, след като отвори отново след погребението на кралица Елизабет II в понеделник.

Еврото поевтиня спрямо основните си конкуренти след скока в понеделник. Ръстът на цените на петрола беше ограничен благодарение на по-силния долар.

"Европейските акции поскъпнаха при отварянето на борсата, но рязкото увеличение на лихвения процент от централната банка на Швеция отново опъна нервите, тъй като инвеститорите се притесняват за поведението на световните централни банки", заяви пред АФП анализаторът от „Markets.com“ Нийл Уилсън.

Според прогнозите в сряда Федералният резерв на САЩ ще повиши основния си лихвен процент с още 0,75 процентни пункта.

Един ден по-късно се предвижда Английската централна банка (АЦБ) да предприеме още едно значително увеличение на лихвите.

"Повишението (в Швеция) подчерта колко сериозно централните банки приемат заплахата от инфлация и след като повишенията със 75 базисни пункта от страна на Английската централна банка и Федералния резерв изглеждат като сигурни решения, ранният оптимизъм на пазарите бързо се изпари", добави Уилсън.

"Реалността на затягането на политиката на централните банки... държи акциите под контрол и ще продължи да действа като попътен вятър за риска."

Пазарите главно очакват решението на Фед, тъй като данните от минала седмица показаха повишаване на инфлацията с невиждани темпове.

Някои наблюдатели дори спекулират за евентуална промяна с един процентен пункт.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна