Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Saudi Aramco призова за нов енергиен консенсус

Шефът на Saudi Aramco Амин Насър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на петролния гигант Saudi Aramco във вторник разкритикува "нереалистичните" планове за енергиен преход, призовавайки за "нов глобален енергиен консенсус", включително увеличени инвестиции в изкопаеми горива за справяне с болезнения недостиг, предава АФП.

Говорейки на конференция в Швейцария, Амин Насър, ръководител на най-големия производител на суров петрол в света, се оплака за „дълбоко неразбиране“ какво е причинило сегашната енергийна криза и каза, че „факторът на страха“ възпира „критичните“ дългосрочни петрол и газ проекти.

„Когато обвинявате петролни и газови инвеститори, демонтирате електроцентрали, работещи с петрол и въглища, не успявате да диверсифицирате енергийните доставки (особено газ), противопоставяте се на терминалите за получаване на втечнен природен газ и отхвърляте ядрената енергия, трябва да се замислите дали планът ви за преход трябва да е правилен“, каза той .

 „Вместо това, както показа тази криза, планът беше просто верига от пясъчни замъци, които вълните на реалността отмиха. И милиарди хора по света сега се сблъскват с последиците от достъпа до енергия и разходите за живот, които вероятно ще бъдат тежки и продължителни“, каза още Насър.

Saudi Aramco миналия месец обяви рекордни печалби от 48,4 милиарда долара през второто тримесечие на 2022 г., след инвазията на Русия в Украйна и повишеното търсене на петрол. Независимо от печалбите  Рияд отдавна се оплаква, че фокусирането върху изменението на климата за сметка на енергийната сигурност ще подхрани допълнително инфлацията и други икономически проблеми.

Тъй като потребителите и предприятията в Европа са изправени пред повишаващи се сметки с наближаването на зимата, причините за кризата са по-дълбоки от войната в Украйна, каза Насър във вторник, като увери, че предупредителните знаци са "мигащи в червено почти десетилетие".

 Те включват намаляващи инвестиции в петрол и газ от 2014 г. и погрешни модели за това колко бързо светът може да премине към възобновяеми източници, каза той. 

„Планът за енергиен преход беше подкопан от нереалистични сценарии и погрешни предположения, защото те погрешно бяха възприети като факти“, каза Насър.

Предложеният от него „нов глобален енергиен консенсус“ включва признаване на дългосрочни нужди от нефт и газ, повишаване на енергийната ефективност и възприемане на „нова енергия с по-ниски въглеродни емисии“ в допълнение към конвенционалните източници.

Въпреки това Насър каза, че не трябва да има промяна в глобалните климатични цели. През последните месеци Рияд беше подложен на силен външен натиск да увеличи производството на петрол, включително по време на посещението на президента на САЩ Джо Байдън през юли.

Досега Саудитска Арабия до голяма степен отхвърли тези призиви, координирайки се с картела ОПЕК+, който ръководи съвместно с Русия. По-рано този месец блокът се съгласи да намали производството за първи път от повече от година, тъй като се стреми да вдигне цените, които паднаха поради опасения от рецесия. В дългосрочен план Саудитска Арабия планира да увеличи дневния капацитет за производство на петрол с повече от един милион барела, за да надхвърли 13 милиона до 2027 г.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, де факто владетелят на кралството, също се опита да превърне политиките, щадящи околната среда, в центъра на своята програма за реформи. Миналата година Саудитска Арабия обеща преди срещата на върха за изменението на климата COP26 да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2060 г., предизвиквайки скептицизъм от защитниците на екологичните кампании. Saudi Aramco, от своя страна, обеща да постигне "оперативни нетни нулеви" въглеродни емисии до 2050 г.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени