Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското предложение за Оскар - "Майка" на Зорница София, отпада от надпреварата

Зорница София Попганчева
Снимка: Личен архив

Българското предложение за номинация за Оскар за международен филм - "Майка" на Зорница София - отпада от надпреварата по решение на Американската киноакадемия. За това съобщи самата режисьорка в социалните мрежи.

Причината е в нарушение на регламента - филмът има близо 3 минути английска реч повече от допустимите 50% за "международен филм". Изборът на самото българското заглавие беше съпътствано със скандал.

В поста си и Зорница София пише, че никъде на сайта на Академията не се обяснява как точно се измерва чуждата реч и след запитване на екипа на филма е било обяснено, че това става с "времетраене" - така двама души от продукцията с по два хронометъра измерили речта - с приблизително равен резултат.

Филмът "Майка" беше избран за българска номинация в началото на този месец от специална комисия, чийто председател тази година беше българската актриса, пробила в Холивуд - Мария Бакалова. И това не мина без скандал - месец по-рано режисьорът Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от надпреварата, като обяви, че състезанието е с предизвестен победител.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!