Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Войната струва на Украйна досега 1 трилион долара

Украински военни с националния флаг на страната пред фреска на катедрала в Киев, 8 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната на Русия срещу Украйна струва на икономиката на страната близо 1 трилион долара. Това каза Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски по време на онлайн конференция, организирана от Германското дружество за външна политика.

Сумата се равнява на петкратния размер на годишния брутен вътрешен продукт на Украйна преди инвазията, поясни Устенко. Той определи разрушенията на производствени предприятия, но и принудителното разселване на украински граждани в Русия като "значителен проблем за публичното финансиране". Малкото предприятия, които все още работят в окупираните територии, не работят с пълен капацитет.

"Това означава, че в хазната ще влязат много по-малко приходи в сравнение с това, което се очакваше първоначално", каза икономическият съветник на президента Зеленски.

В момента Украйна има дефицит от пет милиарда евро на месец след 24 февруари, каза Устенко. През следващата година Киев очаква той да бъде свит до 3,5 милиарда евро.

След нахлуването на Русия в Украйна бяха организирани редица донорски конференции за възстановяването на Украйна. Украинското правителство очаква икономиката да се свие с 35 до 40 процента тази година

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна