Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваха половин век от рекорда на Йорданка Благоева

Весела Лечева и Йорданка Благоева.
Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева поднесе плакет на Йорданка Благоева, която отпразнува 50 години от световния си рекорд в скока на височина. Постижението от 24 септември 1972 г. е първият световен рекорд за българската лека атлетика. 

На тържеството в Музея на спорта присъстваха много български шампиони, треньори и ръководители на спортни федерации. Всички те изтъкнаха не само големите успехи в атлетиката на Благоева, но и нейния принос за развитието на спорта в качеството й на пионер в спортната аеробика.  

„С това невероятно постижение беше сложено началото на много български рекорди, а примерът увлече поколения талантливи атлети – Христо Марков, Стефка Костадинова, Тереза Маринова са само част от тях. Даде самочувствието на нашите спортисти, че и те могат да стъпят на световния връх във време, в което България беше прохождаща на големите форуми. Бъдете здрава, щастлива и все така достойна българка“, обърна се Лечева към Йорданка Благоева. 

Само 20 дни, след като печели сребърен медал от Олимпийските игри в Мюнхен 1972, Благоева подобрява световния рекорд с постижение от 194 см. През 1974 г. подобрява и рекорда в зала със 192 см. Тя е носител и на бронзов олимпийски медал от Монреал 1976 г.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!