Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоичков, Радуканова и кметът Попов бяха наградени в Пазарджик

Стоичков, Горанова, Радуканова и Попов по време на церемонията.
Снимка: Пазарджик 2020 - Европейски град на спорта

На официална церемония днес футболната легенда Христо Стоичков, олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова и кметът на Пазарджик Тодор Попов получиха наградата "Почетен факлоносец на мира".

Тя е учредена от Пробега на мира и с нея се удостояват хора, които влагат талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявявайки сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на света в единен дом на мир и хармония. 

"На днешния международен ден на мира трябва да кажем, че той трябва да е в нас и около нас, - каза при приемането на отличието Христо Стоичков. - Аз винаги съм вярвал ,че го можем. Затова успяхме и ще продължаваме да успяваме. Поемам тази голяма отговорност като факлоносец и ще го защитавам защитавам така , както винаги съм защитавал българския герб".

Кметът на Пазарджик Тодор Попов, подчерта че за града е чест да бъде домакин на това събитие. Приемам наградата като плод на усилията ни да работим за развитието и просперитета на всеки човек. Щастлив съм, че нашия град дава добрият пример как да бъдем добри, добави Попов.

На церемонията присъстваха посланици, дипломати, спортисти и много граждани на Пазарджик.

След това Христо Стоичков и Тодор Попов направиха и първа копка на „Градина на света“. Това е иновативен международен проект, който Община Пазарджик стартира в парк остров „Свобода“ в областния град. 

Идеята е градината да бъде най-голямата площ на Балканите с растителни видове от България, Европа и света. В нея Стоичков ще има специален кът с български цветя, оформени като номер 8, с който той играеше като футболист. По време на церемонията носителят на "Златната топка" за 1994 година си пожела цветята да бъдат български рози.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени