Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Страната ни не е готова да поеме нова масивна мигрантска вълна

Снимка: Пламен Христов

Мигрантската криза в Европа не само не е приключила, но и ще се засилва, а страната ни не е готова да поеме нова масивна мигрантска вълна, защото капацитетът на бежанските центрове се запълва много бързо.

Това каза в Троян вицепрезидентът Илияна Йотова и призова страната ни да е настоятелна за промени в европейското законодателство по отношение на мигрантите:

"България е външна граница на Европейския съюз. Отдавна нашата дипломация трябваше да бъде по-амбициозна и много по-агресивна и да настоява да се приеме най-накрая подходящо и адекватно европейско законодателство за защита на външните граници на ЕС, част от които сме ние".

Илияна Йотова подчерта още, че хората които живеят по южната граница, са в опасност всеки ден, тъй като не достига ресурсът, оградата е компрометирана, тежък проблем са и каналджийските мрежи, а от друга страна бежанските центрове у нас се пълнят бързо:

"В такава ситуация обикновено европейските институции препоръчват да се разкриват нови такива центрове. Трябва да бъдем изключително внимателни, защото не сме готови за такава ситуация определено".
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна