Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спекулации за извънредно вдигане на британската лихва още днес след рекордната обезценка на паунда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рязката оценка на британската лира до ново историческо дъно спрямо долара засилва натиска върху Английската централна банка да повиши спешно лихвите още днес, твърдят някои икономисти, цитирани от "Файненшъл таймс".

Пол Дейлс, главен икономист за Обединеното кралство в Capital Economics, каза, че АЦБ може да увеличи основния си лихвен процент със 100 или дори със 150 базисни пункта съответно до 3,25% или до 3,75%, "може би още тази сутрин", в отговор на срива на британската лира.

"Имайки предвид, че голяма част от политиката на затягане (повишаване) на лихвите, която може би е необходима да се случи така или иначе, централната банка би демонстрирала недвусмислено, че каквото и да направи правителството, тя ще гарантира, че инфлацията ще се върне до целевото ниво от 2 на сто. Това ще допринесе много за облекчаване на кризата", отбеляза Дейлс.

По време на азиатска търговия в понеделник сутринта паундът падна до най-ниското си в историята ниво от 1,0350 щатски долара, след като британският финансов министър Куази Куартенг обеща да продължи да намалява данъците.

Пазарите са загрижени, че не само държавните заеми ще нараснат рязко, но и че ще бъде разпален допълнително "инфлационния пожар" чрез предоставяне на големи данъчни облекчения на хората с по-високи доходи.

"Като пазителка на ценовата стабилност, някои казват, че Английската централна банка  трябва да се намеси с голямо увеличение на лихвите на извънредно заседание", посочи и Крис Търнър, глобален пазарен мениджър в банката ING.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна