Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на бизнес нагласите в Германия през септември до ново над двегодишно дъно

Бизнес нагласите в Германия се влошиха през септември до ново най-ниско ниво от повече от две години насам, като има сериозно влошаване във всичките четири водещи сектора на икономиката, която е изправена пред рецесия.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през септември до 84,3 пункта от 88,5 пункта през август. Това е най-ниското ниво на индекса от май 2020 г. насам, когато Германия все още преживяваше силен шок от коронавирусната пандемия, а осредните очаквания бяха за доста по-сдържано влошаване на индекса към ниво от 87,0 пункта.

Индексът на текущата икономическа ситуация отслабна през септември до 94,5 пункта от 97,5 през предходния месец, докато индексът, определящ очакванията на компаниите в бъдеще се понижи още по-рязко до 75,2 пункта от 80,5 пункта през август.

Според последното Ifo проучване спадът засяга и четирите основни сектора на немската икономика, като водещата европейска икономика изглежда вече изпада в рецесия.

В промишления сектор има осезаемо влошаване, като компаниите са по-малко доволни от текущия им бизнес и определено са притеснени за предстоящите шест месеца. Последният път, когато бизнес очакванията бяха толкова песимистични, беше през април 2020 г.- в разгара на Covid пандемията. Настроението се влоши в почти всички индустрии, а броят на промишлените поръчките се сви още повече спрямо предходния месец.

В сектора на услугите индексът на бизнес климата също се понижи през септември. Оценките за настоящата ситуация бяха значително по-лоши, като компаниите в тази сфера също очакват по-нататъшно значително влошаване през следващите месеци. В частност, хотелиерската индустрия се подготвя за особено трудни времена.

В търговията бизнес климатът също отново се влоши, като за първи път от февруари 2021 г. насам бизнес ситуацията отново е на отрицателна територия, а очакванията за следващите месеци станаха още по-мрачни.

И бизнес индексът в строителството отслабна осезаемо, въпреки че бизнесът е по-малко доволен от текущото си състояние, но очакванията на строителните мениджъри са по-песимистични в сравнение с предходния месец.

Ifo индекси на бизнес климата, на текущите и на бъдещите бизнес очаквания


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!