Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на СТО: Светът върви към глобална рецесия

Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на Световната търговска организация
Снимка: Ройтерс

Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала заяви във вторник по време на публичния форума СТО 2022 в Женева, че светът "се насочва към глобална рецесия".

"Светът е в много трудна позиция. Имаме ситуация, в която се борим с множество кризи... шокове в сигурността, енергията и цените на храните“, подчерта Оконджо-Ивеала, говорейки пред Ричард Куест от CNN. Тя добави, че "индикаторите не изглеждат много добре", като и Международният валутен фонд, и Световната банка намалиха прогнозите за глобалния растеж.

Въпреки това шефът на СТО подчерта, че дори и при такъв сценарий "трябва да започнем да мислим за възстановяването". Растежът трябва да бъде възстановен и международната общност трябва да обмисли какви политики трябва да се следват, за да се постигне тази цел, твърди Оконджо-Ивеала.

В отделно интервю за Ройтерс ръководителят на СТО каза, че очаква прогнозите за световната търговия да бъдат отново преразгледани в посока надолу от сегашната оценка за нарастване с 3% през 2022 г., позовавайки се на продължаващата руско-украинска война и свързаните с нея хранителни и енергийни кризи.

"В момента сме в процес на преразглеждане на нашите прогнози, но те не изглеждат много обещаващи. Всички индикатори сочат за по-ниски стойност", каза генералният директор Нгози Оконджо-Ивеала. "В най-общ смисъл перспективите изглеждат мрачни", посочи тя, но без да дава точни оценки.

През април СТО вече преразгледа надолу прогнозата си за растеж на световната търговия до 3% от 4,7% и прогнозира растеж от 3,4% през 2023 г.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна