Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магнус Карлсен обвини съперник в измама

Магнус Карлсен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Суперзвездата в шахмата Магнус Карлсен за първи път открито обвини американеца Ханс Ниман в измама, казвайки, че той е играл против правилата повече пъти, отколкото си е признавал преди.

Светът на шаха е разтърсен от три седмици насам от противоречието между двамата състезатели, след като 31-годишният петкратен световен шампион се отказа от турнира Синкфийлд Къп след поражение от 19-годишния Ниман. Миналата седмица внезапното оттегляне на норвежеца от мач срещу американеца в онлайн надпреварата Джулиъс Бер Дженерейшън Къп повдигна отново фурора.

В писмо, публикувано в Туитър и започващо с думите „Скъпи свят на шахмата“, Карлсен написа: „Смятам, че Ниман е мамил повече, и то скоро, отколкото си е признавал публично преди. Неговият скок в представянето е необичаен“. Световният шампион отказа да конкретизира за какъв тим измама става въпрос, но добави, че има „още какво да кажа“. Ниман призна, че е мамил онлайн два пъти – когато бил съответно на 12 и 16 години, но категорично отрича да го е правил лице в лице, и дори е готов да играе гол, за да докаже своята невинност. В началото на септември големият сайт за шахмат chess.com наложи забрана на американеца за измама. АФП се свърза с Ниман за коментар, но той не отговори.

"По време на мача от Синкфийлд Къп Ниман не изглеждаше напрегнат или дори „напълно концентриран върху играта в критични позиции, докато същевременно ме надигра с черните по начин, по който смятам, че малцина играчи могат“, продължи Карлсен в писмото си. Той окачестви измамата в шаха като „екзистенциална заплаха за играта“ и допълни: „Не искам да играя срещу хора, които са мамили неколкократно в миналото“. Той заключи, казвайки, че истината ще излезе наяве „каквато и да е тя“. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна