Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция желае да ускори плановете за нови ядрени реактори

Агнес Пание-Рунаше, френски енергиен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция иска да засили плановете си за изграждане на повече ядрени реактори, като ускори процедурата за планирани разрешения и въведе законодателство за намаляване на бюрокрацията около проектите в отговор на опасенията, че обектите могат да не са готови за стартиране до целевия срок до 2035 г., съобщава "Файненшъл таймс".

Проектозаконът ще включва освобождаване от някои екологични процедури и други мерки за ускоряване на обществените консултации и съдебните обжалвания, в съответствие с неотдавнашния натиск на държавата за намаляване на бюрократичните забавяния около проектите за възобновяема енергия, заяви във вторник енергийният министър Агнес Пание-Рунаше.

Франция има за цел да построи най-малко шест европейски ядрени реактора от следващо поколение, които да започнат да заменят обекти, които ще са достигнали края на жизнения си цикъл до края на 2030 г., като това ще бъде първата голяма френска атомна поръчка от почти четвърт век.

Опозиционни политици и индустриалци предупредиха, че Франция изпитва сериозен недостиг на специализиран инженерен и строителен персонал, от който се нуждае, докато процедурите по планиране сами по себе си могат да отнемат години.

Тези опасения нараснаха на фона на енергийната криза в Европа и напрежението в енергийните доставки на Франция поради прекъсвания в работата на съществуващите реактори.

Ядрените предложения ще се прилагат за реактори, които се изграждат близо до съществуващи централи, където някои от екологичните параметри вече са известни и бюрокрацията може да бъде ускорена, каза още Пание-Рунаше пред радио Europe 1.

Целта е строителството да започне до 2027 г. или преди края на втория мандат на президента Еманюел Макрон.

"Това е предложение на здравия разум, за да спечелим време и да изградим енергийната независимост на страната ни“, каза Пание-Рунаше.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!