Eмисия новини
от 06.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Валенсия предложи данъчни облекчения като компенсация за високата инфлация

Поскъпване на основните хранителни продукти средно с 15.2 % , което е най-голямото увеличение от 34 години насам и инфлация за август от 10.4 на 100 регистрира официалната статистика в Испания. На фона на това отделните автономни региони прибягват към различни варианти на подпомагане на местното население. За Валенсия, където има голяма българска общност, разказва кореспондентът на БНР в Испания Маргарита Ралчева.

Премиерът на регионалното правителство на Валенсия Ксимо Пуиг обяви, че намалява данъка върху доходите на лицата, които печелят до 60 000 евро годишно. Мярката ще влезе в сила със задна дата и ще обхване цялата 2022-ра година, като от нея ще се възползват около 1 344 000 души в региона или 97,4% от данъкоплатците.

По време на речта си във валесианския парламент той уточни, че сумата върху която ще се прилага намаленото данъчно облагане, също се вдига с максимално позволената граница от 10 %, за да достигне до тези 60 000. Данъците за най-богатите, които са 0.5 % от данъкоплатците, обаче остават същите.

Тези, които печелят по над половин милион евро на година, са внесли в местната хазна 187 милиона евро данъци, а облекченията за най-бедните се изчисляват на 149 милиона, уточни Пуиг. С разликата автономният регион ще предложи безплатен градски транспорт, който обхваща автобусите, метрото и трамваите за всички под 30-годишна възраст, тъй като се счита , че те са най-уязвими финансово. Мярката ще влезе в сила от 9 октомври и първоначално ще е валидна до края на годината, а след това може да се удължи.

Данъчни облекчения ще получат и жените, които се подлагат на инвитро процедури в частни болници, ако в държавните не отговарят на изискванията за възраст. Аргументът е, че „парите не трябва да са пречка, за да станеш майка“, каза Пуиг.

Данъците в Испания са различни в автономните региони. Най-ниски са в Мадрид, а най-високи в Каталуния и Навара.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.