Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължава се частичното бедствено положение в граничните с Турция области

Заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев
Снимка: БГНЕС

Срокът на обявеното частичното бедствено положение в областите Бургас, Ямбол и Хасково ще бъде удължен, обяви зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Бедственото положение в крайграничните общини на тези области е в сила до 29 септември. То беше обявено на 23 този месец заради засиления мигрантски натиск на турско-българската граница.

Основната причина за обявяването на бедственото положение е трагичното състояние на горските пътища в района на границата, посочи Станев. 

"Не състоянието на пътя до самото инженерно техническо съоръжение, а проблемът е до там. Изровени са с годините пътищата, неподдържани са доста години назад". 

Зам.-главният секретар на МВР почерта, че мигрантският натиск в момента е безпрецедентен:

"Огромен е, размерите са наистина застрашителни, но въпреки това всички мерки от наша страна са взети. Така че проблеми има, но ги решаваме, като се стараем да не командироваме излишни служители от националната полиция и жандармерията, а ги използваме във вътрешността на страната". 

Възстановяването на горските пътища в граничния район на Ямболска област ще приключи до месец, увери областният управител на Ямбол Георги Чалъков. Той уточни, че бедственото положение в общините Елхово и Болярово ще бъде удължено до 23 октомври.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени