Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Украйна ще ускори енергийния преход в средносрочен план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата в Украйна вероятно ще ускори прехода към по-екологични горива в средносрочен план, тъй като по-голямото използване на възобновяеми енергийни източници може да помогне за подобряване на околната среда и гарантиране на енергийна независимост, заяви ръководителят на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), цитиран от Ройтерс.

Използването на изкопаеми горива може да нарасне в краткосрочен план, за да се осигурят стабилни доставки, но рисковете за стабилността на енергийните доставки, подчертани от руската инвазия в Украйна, биха подпомогнали глобалното преместване от замърсяващи горива към възобновяема енергия, каза генералният директор на IRENA Франческо Ла Камера.

"В много краткосрочен план притесненията на правителствата са да осигурят енергия за своите граждани“, посочи Ла Камера в интервю за Ройтерс, като отбеляза, че някои страни използват всичко, което имат, включително остарели електроцентрали, захранвани с въглища.

С оглед на енергийната криза Германия отложи планираното спиране на някои въглищни централи, докато Великобритания се обръща към старите въглищни електроцентрали като "последна мярка", в случай че други източници няма да могат да осигурят достатъчно електроенергия през идващата зима.

"В средносрочен и дългосрочен план обаче украинската криза ще доведе до ускоряване на енергийния преход, защото правителствата най-накрая осъзнават, че ориентирането към възобновяеми източници е не само добро за околната среда, за работните места, за БВП, но също така е добро за осигуряване на по-висока енергийна независимост", каза той.

Спорд него възобновяемите енергийни източници са най-конкурентният начин за производство на електроенергия в наши дни.

Глобалната енергийна криза също така доведе до подновен интерес към ядрената енергия. Правителствата в Европа и Азия удължават живота на остарелите си ядрени централи, рестартират реактори и "почистват прахта" от плановете за възобновяване на проекти, които бяха отложени след ядрената криза през 2011 г. във Фукушима, Япония.

"Като цяло ядрената енергия не е най-добрият вариант поради разходите, опасенията за сигурността и защото приносът, който биха могли да дадат, ще дойде твърде късно“, посочи Ла Камера, имайки предвид продължителността на времето, необходимо за изграждането на нови ядрени електроцентрали.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна