Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пряко от "Пирогов": Какво е състоянието на мъжа, оцелял след удара от мълния?

Медици от "Пирогов" дадоха извънреден брифинг с подробности за състоянието на сирийския гражданин, ударен вчера от мълния в столичния център. Припомняме ви, че мъжът оцеля по чудо, а други трима от компанията му починаха на място.

Ето какво заяви д-р Валентин Димитров, директор на "Пирогов":

"Отново се събираме по неприятен повод, но в крайна сметка ние работим в "Пирогов". Става въпрос за пациент, който е постъпил след бързата и много навременна намеса на екипите на "Спешна помощ", които са се отзовали на мястото на инцидента в района на ул. "Пиротска" след паднал гръм и поразени четирима човека, от които тримата са били починали на място. Колегите от спешния център са регистрирали само смъртта, не е имало какво да правят. Четвъртият човек, оказват му първа помощ на място, транспортират го навреме и той към момента вече е при нас. С около 20% изгаряния по тялото. Адекватен е, без опасност директно за живота. Нощта е прекарал спокойно, няма данни за други травми, които да засягат жизненоважни функции. Касае се за мъж на видима възраст 20-25 години, от сирийски произход, по негови думи. Без документи и без установена самоличност и без ясна визия какъв е неговият статут в България".


Вече знаете, че драматичната случка се разигра във вторник, в градинката до църквата "Свети Никола" на столичната ул. "Пиротска".

Трима души загинаха при удар от мълния в София

Около 18:18 ч., минути след като над столицата започна да вали пороен дъжд, на телефон 112 постъпва сигнал за покосени от гръмотевица мъже. Три линейки пристигат на мястото на трагедията за минути и откриват три тела под дебело дърво. Четвърти мъж е отведен в "Пирогов".

Според неофициална информация от полицията става въпрос за мигранти. Изяснява се дали имат статут у нас. И четиримата мъже са стояли под дърво заедно с багажа си, когато са били поразени от мълнията.


По данни на Националния институт по метеорология и хидрология по време на бурята, на територията на София за минути са паднали средно 30 л/кв. метра валежи, затова и стотици бяха сигналите за задръстени улици, наводнени мазета, паднали дървета. А в отделни части от столицата електрозахранването беше прекъснато за кратко.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени