Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две от германските атомни електроцентрали остават да работят и в началото на 2023 г.

Германската АЕЦ Neckarwestheim
Снимка: enbw.com

Германия вероятно ще продължи да експлоатира две от трите си последно останали атомни електроцентрали след официалната им дата за затваряне, за да може страната се справи със задаващата се енергийна криза, заяви немският икономически министър Робер Хабек, предаде "Файненшъл таймс".

Роберт Хабек посочи, че неговото министерство предполага, че двете централи - Isar 2 и Neckarwestheim - ще продължат да работят и през първото тримесечие на 2023 г. По план те трябваше да бъдат изведени от експлоатация в края на тази година.

По думите му, причина за решението те да продължат да работят е напрегнатата ситуация на френския пазар на електроенергия.

Решението е последната спешна мярка, приета от германското правителство за справяне с енергийната криза, причинена от хода на Русия да намали доставките на газ за Германия на фона на ескалиращото напрежение около войната в Украйна.

Хабек каза, че ситуацията с електроснабдяването във Франция е много по-лоша от прогнозираното. Повече от половината атомни електроцентрали в немската съседка не работят, засилвайки перспективата за потенциален недостиг на електричество, което би увеличило напрежението върху енергийната система на Германия, каза той.

Това е болезнено решение за Хабек, който е високопоставена фигура в германската Зелена партия, ангажирана силно в германското антиядрено движение и отдавна настояваща всички атомни електроцентрали в страната да бъдат затворени до края на тази година.

По-рано Хабек беше постановил, че ядрените централи Isar 2 и Neckarwestheim ще бъдат поставени в режим на готовност след 31-ви декември 2022 г. и ще бъдат пуснати в експолатация само в случай на прекъсване на електричеството тази зима.

Операторите на двете АЕЦ - EnBW за централата Neckarwestheim и дъщерното дружество на EON - Preussen Elektra за централата Isar 2, потвърдиха новото споразумение с правителството.

Междувременно германският министър на околната среда Щефи Лемке изключи възможността за удължаване на живота на двете ядрени централи след предстоящата зима, след като правителството заяви, че планира те да останат в експлоатация три месеца по-дълго от предварително планираното.

"Изключвам удължаване на времето за работа след идващата зима и необходимото закупуване на нови горивни елементи“, заяви в сряда Лемке, която е член на партията на Зелените.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени