Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждаем се от нов подход в здравеопазването

Как да задържим младите лекари у нас

Лекари и експерти по здравни политики гости в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" по темата за здравеопазването

2
Снимка: pexels-gustavo-fring

30 хиляди са лекарите у нас и сме на 19 място в света от 188 страни, но 63% от тях са над 55 годишни. Една четвърт от лекарите са в пенсионна възраст и това важи най-вече за общопрактикуващите лекари.

Ще дойде време, в което няма да имаме патоанатоми, които да разчитат биопсии и изследвания, и съдебни лекари, които да подпомагат дейността на криминалистите. Затова е необходим нов подход в системата на здравеопазването - това споделят експерти по здравни политики, преподаватели доайени в българската медицина, които са гости в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата".

Как да бъдат привлечени младите лекари да останат в България? Годишно у нас се обучават около 730 български студени по медицина, което е един монго добър старт. Защо една от първите стъпки за тяхното задържане е по-доброто заплащане?

Необходим ли е нов модел на здравната система и защо заплатите не могат да са еднакви за всички болници. Това се темите днес.

Слушайте епизода тук:

Или тук:


Гости в епизода са:

✅ Акад. Владимир Овчаров, професор по анатомия, хистология и цитология в МФ на МУ-София

✅ Проф. д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточния европейски медицински форум

Снимка: ФБ/ Български лекарски съюз

От разговора ще научите:

✅ Защо младите лекари искат да работят зад граница

✅ Криза в здравеопазването по отношение на кадровия потенциал
✅ Кои медици не ни достигат и къде системата е пред срив

✅ Защо и политиците лекари в Народното събрание трябва да са наясно как да се преодолее кадровия дефицит

✅ Може ли да има уеднаквени заплати в болниците

✅ Каква трябва да бъде началната заплата на млад лекар

✅ Какви механизми да се използват, за да се увеличат работните заплати на лекарите

✅ Какво може да предприеме държавата

✅ Ако парите следват пациента, има ли за какво да настояват добре оборудваните с екипи и техника болници

✅ Как да се подходи по проблема с общинските болници

✅ Трябва ли да се позволи закриване на общински болници

✅ Средства има, но те трябва да се управляват ефективно

✅ Остойнностяването на КП в болничната помощ, на цените в ИБМП трябва да бъдат формирани комплексно, отчитайки и демографския срив и регионолните особености за нужда от здравна нужда

✅ Кое в момента не е включено в цените на клиничните пътеки

✅ Трябва ли здравната вноска да се увели от 6 на 8 на сто

✅ Защо болниците трябва да останат търговски дружества

✅ Трябва ли да се промени здравноосигурителният модел

✅ Защо е най-важно да се създадат системи за ефективен контрол над разходването на средствата в здравеопазването

Проф. Андрей Кехайов, председател на Югоизточния европейски медицински форум

"Продължава изтичането на кадри, на млади лекари зад граница. Продължава проблемът с кадровия дефицит от лекари, медицински сестри, професионалисти в системата на здравеопазването - това един от най-значимите проблеми в здравеопазването", заяви за БНР проф. Андрей Кехайов.

"Ако не се създадат условия тези кадри да остават у нас, най-ценният ни капитал - хората, които ние обучаваме тук, ще продължат да подпомагат чуждите здравни системи. Необходим е открит и коректен дебат пред обществото по темата", смята проф. Кехайов.

По думите му на ниво в министерства трябва да се предприемат адекватни стъпки за задържане на младите лекари, защото средства в системата има. Но е крайно време и лекарите, които отиват в парламента, да са наясно с тези проблеми, за да има баланс в системата откъм човешки ресурс.

Академик Владимир Овчаров

"Младите лекари винаги ще търсят по-добри условия за работа. Не можем да спрем тяхното желание да ги потърсят зад граница, но можем да намалим това изтичане на мозъци. Една от първите стъпки е да им осигурим възможност бързо да намерят място за специализация в болниците и те да започват веднага след дипломиране. Говорил съм с бивши мои студени, лекари в други европейски страни, които казват, че там им се осигуряват веднага специализация и по-високо заплащане.

Затова втората стъпка е повишаване на заплатите на младите лекари, знам, че не е лесно на директорите на болниците, но трябва да намерим начин да задържим тези хора. Защото ще дойде време, в което няма да има патоанатоми, които да разчитат резултати от изследвания и няма да има съдебни лекари, които да правят аутопсии", изтъкна пред БНР акад. Владимир Овчаров.

По отношение за заплащането в болниците проф. Кехайов каза, че в цените на клиничините пътеки не са включени всички разходи. Освен това контролът в разпределянето на средствата е силно занижен, според него.
Според акад. Овчаров директорите на болниците, включително и на тези в общинските болници, разпределят толкова средства, колкото е заработило лечебното заведение. И заплатите са такива, каквито са за всички в дадената болница. Но държавата трябва да намери пари за тези болници, които могат да изчезнат в даден регион, смята преподавателят.

Въпросът е как и у нас добрите лекари да са едни от най-добре заплатените специалисти, както е по света. Необходимо е достойно възнаграждение за достойната професия, обобщиха лекарите.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна