Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея изстреля "неидентифицирана балистична ракета", съобщиха военните в Сеул, само няколко дни след последния си тест и преди посещението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Южна Корея, съобщава АФП.

Японската брегова охрана също потвърди евентуалното изстрелване на балистична ракета и предупреди корабите да бъдат внимателни.

Изстрелването, което е част от рекордния брой оръжейни изпитания на Северна Корея през тази година, идва и след като разузнавателните служби на Южна Корея предупредиха, че Пхенян е близо до провеждането на нов ядрен опит.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис трябва да пристигне в Сеул в четвъртък на кратко посещение, по време на което ще посети силно укрепената граница между Северна и Южна Корея.

А тази седмица американският самолетоносач "Роналд Рейгън" провежда съвместни учения с военноморските сили на Южна Корея във водите край полуострова.

Вашингтон е ключов съюзник на Сеул в областта на сигурността и разполага около 28 500 военнослужещи в Южна Корея, за да я защитава от Севера.

Двете страни отдавна провеждат съвместни учения, за които настояват, че са чисто отбранителни, но Северна Корея ги разглежда като репетиции за инвазия.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна