Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран нанесе удари по кюрдски бази в Ирак

| обновено на 28.09.22 в 17:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души са загинали при ирански трансгранични удари срещу военни бази в Иракски Кюрдистан, принадлежащи на Кюрдската демократична партия на Иран, съобщиха от партията (KDPI), цитирани от АФП.

"Силите на Ислямска република Иран атакуваха с ракети и дронове базите и щаба на Кюрдската демократична партия на Иран" в Койсинджак, източно от Арбил, съобщи в изявление KDPI, която управлява тиловите бази в Иракски Кюрдистан.

"Двама души са убити, а няколко пешмерги са ранени", се казва в съобщението.

По-късно беше съобщено, че броят на жертвите е нараснал на седем души, а 28 души са ранени.

Министерството на здравеопазването в Арбил, столицата на Иракски Кюрдистан, съобщи в изявление, че "четирима души са убити и 14 ранени" в района на Койсинджак и "3 трима душиса убити и 14 ранени" в Шерава.

"Сред жертвите има цивилни", заяви пред АФП високопоставен служител на автономен Кюрдистан, цитирайки цивилен сред загиналите.

Междувременно Министерството на външните работи в Багдад обяви, че ще извика иранския посланик.
Съединените щати заявиха в сряда, че "категорично осъждат" смъртоносните удари на Иран в Иракски Кюрдистан и предупредиха за по-нататъшни атаки на фона на репресиите от страна на Техеран в собствените му кюрдски райони.
„Ние сме до народа и правителството на Ирак пред лицето на тези нагли атаки срещу техния суверенитет“, каза в изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!