Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка интервенира на дълговия пазар, за да спре разпродажбите на облигации

2
Английска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Английската централна банка (АЦБ) обяви, че от днес до 14-ти октомври ще изкупува толкова дългосрочни държавни облигации, колкото е необходимо, за да стабилизира финансовите пазари след спада в цените на британските дългови книжа, известни като Gilts, които бяха като реакция на фискалното изявление на правителството в Лондон в края на предходната работна седмица, предаде Ройтерс.

Позовавайки се на потенциални рискове за финансовата стабилност на Обединеното кралство, АЦБ също така каза, че ще отложи началото на програма за продажба на притежаваните от нея държавни облигации за 838 милиарда паунда, която програма трябваше да започне следващата седмица.

Централната банка обаче обяви, че остава ангажирана с намерението да намали притежаваните от нея облигации, закупени по време на програмите за "количествени облекчения" след световната финансова криза преди повече от десетилетия и по време на коронавирусната кризи през предходните две години. Става въпроса за намаление на притежаваните от АЦБ британски облигации на стойност 80 млрд. паунда през следващите 12 месеца.

Доходността на британските 30-годишни облигации достигна по-рано в сряда най-високите си стойности от 2002 г. насам - преди съобщението на АЦБ, като търговци се оплакаха, че става все по-трудно да се купуват и продават облигации, тъй като никой не иска да поеме риска от държането на такъв силно променлив финансова актив.

След днешното решение на АЦБ да се намеси на дълговия пазар, доходността на 10-годишните британски книжа (Gilts) пък се понижи за кратко към нивото от 4%, след като в началото на търговията в сряда удари връх около 4,5% - най-висока лихва от ноември 2008 г. насам. Последва опит за стабилизация около нивото от 4,2%.

Графика на доходността на 10-годишните британски държавни облигации


Доходността на тридесетгодишните Gilts облигации падна с около 50 базисни пункта, обръщайки загубите от вторник, но все още доста над нивото им в края на миналата седмица.

АЦБ заяви, че няма друг избор, освен да се намеси. Министерството на финансите пък посочи, че ще подсигури операциите.

"Ако дисфункцията на този пазар продължи или се влоши, ще има съществен риск за финансовата стабилност на Обединеното кралство. Това би довело до необосновано затягане на условията за финансиране и намаляване на потока от кредити към реалната икономика", заяви Английската централна банка.

АЦБ не постави фиксиран лимит за мащаба на своята намеса на пазара на облигации. "Целта на тези покупки ще бъде да се възстановят редовните пазарни условия. Покупките ще бъдат извършени в какъвто и да е мащаб, необходим за постигане на този резултат“, се казва в съобщението на централната банка.

За последен път АЦБ се намеси на пазара на дългосрочни облигации през март 2020 г., за да спре пазарните сътресения - точно в началото на Covid пандемията, която тогава разтресе сериозно капиталовите пазари, разширявайки своята тогавашна "замразена" програма за количествено облекчаване със стотици милиарди лири.

За разлика от тогава обаче, днес АЦБ заяви, че интервенцията ще бъде стриктно само временна и ще бъде "отменена по плавен и организиран начин, след като се прецени, че рисковете за функционирането на пазара са намалели".

През предходните няколко дни пазарите се възпротивиха на нефинансираните намаления на данъците, които бяха част от първото фискално изявление на новия финансов министър Куази Куартенг миналия петък.

"С обявената днес интервенция, АЦБ постави нещо като дъно под пазара в краткосрочен план. Въпреки това, процикличната фискална политика остава и като такава успокоените може да не е дълготрайно“, коментира пред Ройтерс Чарлз Дибъл, ръководител на отдела за облигации в Mediolanum Asset Management.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия