Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио София на фестивала "Златна роза" във Варна

Ново издание запознава по-младите киномани с личността на Григор Вачков

В книгата на Юрий Дачев е истинският живот на актьора – без жълтини, но и без захаросана глазура, казва дъщеря му Марта

По време на представянето на книгата на фестивала...
Снимка: zlatnaroza.bg

Духът на приятелство и обич, на коментари и на радост от хубавите филми от фестивала "Златна роза" актрисата Марта Вачкова помни още отпреди десетки години, когато е идвала с нейния баща – актьорът Григор Вачков. Идвала е и след това. Била е и жури на късометражните филми.

На 40-ото издание Марта също е тук, и то за да присъства на премиерата на книгата, с която се отбелязва 90 години от рождението на Гришата – "Пратеник на мъжки времена", написана от Юрий Дачев.

За Марта Вачкова не скри силните си впечатления от филма "Пролетно равноденствие" на Иван Павлов по сценарий на Краси Крумов и оператор Емил Христов.

По думите ѝ, на фестивала, гледайки създадените филми през годината, се добива по-пълна представа за нивото на българското кино и по-лесно се открояват най-добрите.

"Татко си отиде много млад – на 47 години. 42 години го няма. С толкова обич бях обградена, че все едно си е тръгнал вчера. – отбеляза актрисата. – Книгата за него Юрий Дачев написа преди 10 години въз основа на спомени – мои, на майка ми, на приятелите му. Радвам се, че уцелихме момента, за да имаме спомените на Таня Лолова, Стоянка Мутафова, на Стефан Данаилов, Кольо Анастасов – всички тях за изминалото десетилетие ги изгубихме. В книгата е истинският живот на баща ми – без жълтини, но и без захаросана глазура."

Новото издание на "Пратеник на мъжки времена" ще даде възможност до Григор Вачков да се докоснат и много от по-младите зрители и киномани, които го познават слабо, да преживеят някои негови битки в онова време. Да разберат цената на популярността и обичта на човека и твореца от село Трънчовица на река Осъм.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

... и по време на срещата в радио "аквариума"

  • В началото на радиосрещата Марта се върна в детството си, когато е пътувала от Варна към София в една кола с Методи Андонов и се е чувствала като бодигард на Златната роза – наградата на режисьора за "Бялата стая".
    Актрисата разказа и за приятелството и взаимодействието между Гришата и Йордан Радичков. И благодари на Юрий Дачев не само за книгата, а и за филма, който той е създал (също за Вачков) за БНТ.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!