Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания лидерът на опозицията Киър Стармър призова за спешно свикване на парламента

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания лидерът на опозицията Киър Стармър призова за спешно свикване на парламента, за да бъде отхвърлен предложения от правителството мини-бюджет "преди на икономиката и на страната да бъдат нанесени още щети“.

Бюджетът на финансовия министър Куази Куартенг, в който е заложено голямо съкращаване на данъци и вземане на още дългове, продължава да предизвиква трусове на валутните пазари и в британския икономически и политически живот.

Паундът днес отново рухна спрямо щатски долар. Експерти коментираха, че ако не е била намесата днес на Английската централна банка, която обяви, че започва да изкупува дългосрочни държавни облигации, повечето пенсионни фондове са щели да обявят несъстоятелност.

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър заяви, че правителството напълно е загубило контрол върху икономиката и е необходим "незабавен завой" във фискалната политика.

"Премиерът Лиз Тръс и финансовият министър Куази Куартенг са опасност за икономиката“, посочи Стармър.

Депутатите в момента са разпуснати, защото сега е периодът за провеждане на партийни конгреси.

Критики се сипят от всички страни, включително от депутати и членове на управляващата Консервативна партия.

Бившият финансов министър Кен Кларк заяви за Скай нюз, че никога през живота си не е виждал бюджет да причинява финансова криза като тази. Кларк допълни, че се надява този фискален план в най-скоро време да бъде хвърлен в кошчето за боклук.

Има вече призиви за оставката на Куартенг. От Даунинг стрийт обаче заявиха, че Лиз Тръс твърдо стои зад своя министър в защита на плановете му.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна